Před Velikonocemi bez masa? Pochutnejte si „zeleně“ i jinak

Čeká nás Zelený čtvrtek, kdy bychom si měli dát něco výtečného, zeleného. Spousta z nás tradici splní zeleninovým salátem, někdo se neobejde bez avokáda a pomazánky z něj. Co by to bylo za „zelený den“, kdyby nám na mysl nepřišel špenát? Nemusíte ale jídlo připravovat jen z něj, vyzkoušejte výbornou špenátovo-fazlolovou polévku, která chutná i dětem. Podívejte se na bezmasé pokrmy, které si můžete v době půstu uvařit, jsou snadné a chutnají celé rodině.

Krémová špenátovo-fazolová polévka

Ingredience:

  • Větší cibule nasekaná na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 konzervy bílých fazolek
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • Hrst nasekané petrželky
  • 60 ml 33 % smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • 100 g kvalitní anglické slaniny nasekané najemno
  • 150 g čerstvého sýra

Postup:

Olivový olej rozehřejeme v hrnci, přidáme česnek a cibuli a osmahneme. Přidáme scezené fazolky a promícháme. Zalijeme vývarem a pod pokličkou přivedeme k varu. Poté přidáme špenát a petrželku, opět přiveďte k varu, odstavte z plotny a nechte pár minut stát. S tyčovým mixérem následně vše rozmixujeme a přidáme smetanu, sůl a pepř. Nakonec na troše oleje osmahneme slaninu. Polévku servírujeme v polévkových miskách, ozdobíme slaninou a nastrouhaným sýrem.

Sýrové těstoviny s květákem

Těstoviny jsou oblíbené u dospělých i dětí. Vyzkoušeli jste je už připravit trochu netradičněji, kdy je ingrediencí i květák? Pokud ne, napravte to. Jsou chutné, zdravé a dají se jíst teplé i studené.

Ingredience:

  • ½ balíčku drobných těstovin
  • 750 g očištěného květáku
  • 310 ml mléka
  • ¼ l 33 % smetany
  • 240 g nastrouhaného sýru Gouda
  • 160 g nastrouhaného Parmazánu
  • Sůl
  • Pepř
  • 200 g strouhanky
  • Stroužek česneku
  • Nasekaný rozmarýn
  • 50 g másla

Postup:

Dáme rozehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Uvaříme těstoviny „na skus“. Květák rozdělíme na růžičky a povaříme 2 minuty. Scezené těstoviny a květák smícháme v hrnci, přidáme mléko, smetanu, sýry, sůl a pepř. Přivedeme k varu a na mírném ohni opatrně mícháme, dokud směs neobalí těstoviny i květák. Poté přesypeme do zapékací mísy. Nakonec smícháme strouhanku s nakrájeným rozmarýnem, prolisovaným česnekem a rozpuštěným máslem a naneseme na těstoviny. Pečeme 20 min.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...