Snídat, nebo nesnídat? A co vlastně?

Odborníci na výživu přikládají snídani nebývalý význam, a zejména při snahách o zhubnutí bývá často označována jako nejdůležitější jídlo dne. Není ale snídaně jako snídaně, a mnozí se bez ní dokonce bez potíží obejdou – nebo si to přinejmenším myslí. Jak to tedy s prvním ranním jídlem doopravdy je?

 Proč je důležité snídat?

Snídaně nám poskytuje energetický základ, ze kterého můžeme čerpat v první polovině dne, tedy v období, kdy jsme obvykle nejaktivnější a energii nezbytně potřebujeme – k fyzickému výkonu, ale i soustředění. Pokud snídani vynecháváme, riskujeme potřebu během dne mlsat a doplňovat energii jinými, nejčastěji nezdravými drobnostmi, případně si vše vynahrazujeme večerním přejídáním. To, co si tedy energeticky ušetříme při snídani, si bohatě vynahradíme přes den. Proto snažit se takto například hubnout je holý nesmysl.

Opačným extrémem, kdy nesnídáme a následným touhám po něčem na zub odoláme, je pak hladovění doprovázené ospalostí, nesoustředěním, únavou, bolestmi hlavy či břicha. Mnohdy si navíc příčinu těchto nepříjemností ani neuvědomujeme, a tak se dopouštíme stejného prohřešku stále dokola, při ohrožování vlastního zdraví.

 Jak vypadá ideální snídaně?

Šálek kávy a cigaretu sice mnozí považují za běžnou snídani, nad takovouto kombinací by ale odborníci mohli jen zakroutit hlavou. Zbytek králíka na smetaně ze včerejšího oběda ale také nebude ideální volbou. Správná zdravá snídaně musí být svým složením vyvážená, to znamená, že musí obsahovat dostatek vlákniny, vápníku, vitamínů, sacharidů i bílkovin. A chybět samozřejmě nesmí ani tekutiny, které jsou pro start dne obzvláště důležité.

Optimální energetický příjem z vaší snídaně by měl být okolo 2500 kJ. Obecně nejvhodnější jsou pro snídani potraviny s nízkým glykemickým indexem, které zajišťují vyrovnaný přísun glukózy do krve a zabraňují tak nežádoucím návalům hladu. Vhodná je například volba celozrnného pečiva jakožto zdroje vlákniny a sacharidů, jež dodají tělu energii, v kombinaci například s mléčným výrobkem, který je výtečným zdrojem vápníku i bílkovin. Doplnit pak můžete ještě kousek ovoce či zeleniny, který zajistí přísun vlákniny, vitamínů i minerálů. Tekutin by tělo mělo po ránu dostat 250 až 300 mililitrů, přičemž káva se do tohoto množství nezapočítává.

Kromě složení snídaně je ale třeba dbát i na správný způsob konzumace – tedy jíst pěkně v klidu a pomalu.

Snídaně není pro každého

Odborníci na zdravý životní styl považují odchod z domu bez snídaně za sebetýrání a neodpustitelný prohřešek. Kdo ale vstává pravidelně třeba před pátou ranní, je vůbec rád, že se dostane včas z postele a dorazí do práce. Je přitom poměrně pochopitelné, že v pět hodin ráno nemá ani tělo na nějaký žvanec chuť. Snídaně by se však neměla z denního harmonogramu vytratit. Stačí si ji posunout třeba na pozdější hodinu, kdy sice již budete v práci, ale váš den se teprve bude rozbíhat. Ještě doma před odchodem se ale vynasnažte dopřát tělu alespoň přísun tekutin.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...