Záclony do domácnosti zkrátka patří

Záclony zútulňují interiér. Jaké ale vybrat? A jak dobře změřit okno? I to se dozvíte z následujícího článku.

Záclony jsou vděčným prvkem každého interiéru. Nenásilným a jemným. Jaké ale zvolit? Hladké bez vzoru, nebo naopak vzorované? Bílé, či barevné? Na e-shopu Dante.cz seženete všechny. Dlouhé i krátké. Stejně jako další bytový textil, tedy závěsy, dekorační polštářky, ubrusy, přehozy a ložní povlečení.

Vybíráme záclony

Není samozřejmě záclona jako záclona. Jinou si pověsíme na okna v kuchyni, v obýváku a ložnici. Na základě jakých parametrů se tedy při výběru řídit?

Jaký materiál?

Na trhu se setkáme se záclonami z různých materiálů. Toužíte-li po záclonách s vytkávaným vzorem listů či květin, doporučujeme žakárové, popřípadě vyšívané. Sháníte krátkou záclonu do kuchyně? Správnou volbou bude záclona vitrážová. Velmi decentní a jemný je voál, který díky své nízké propustnosti světla v některých případech nahradí i závěsy. Lehoučká a průsvitná je organza.

Jaký tvar?

V hledáčku vašeho zájmu zřejmě bude i délka a tvar záclony. Ty mohou sahat pod parapet, nebo až k podlaze. Co se tvaru záclony týče, vedle klasických záclon pokrývajících celou plochu okna se velké oblibě mezi uživateli těší i záclony obloukové, tedy střižené do oblouku. Jejich hlavní výhodou je, že do místnosti pouští dostatečné množství denního světla. A na oknech se také dobře vyjímají.

Jaký vzor?

Důležitým parametrem je také vzor záclony. Vaše záclona může být hladká i se vzorem. Oblíbené jsou vzory květované, geometrické i abstraktní. Zde záleží především na vkusu, ale i celkovém ladění interiéru. Zatímco těm moderním sluší záclony hladké, popřípadě s abstraktními geometrickými vzory, do rustikálního se hodí třeba záclony květované.

Jak změřit okno?

Už víte, jaké záclony si pořídíte? Ještě před tím si dobře změřte okno. Toužíte-li po nařasené zácloně, vynásobte šířku okna dvěma. Délka (výška) záclony bude vzdáleností od garnýže k parapetu (chcete-li krátkou záclonu) či podlaze.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...