7 úžasných her za pár korun

Ať už máte volné odpoledne, kdy prší, nebo si užíváte rodinnou dovolenou, určitě si rádi společně s rodinou, dětmi a přáteli zahrajete hry. Vybrali jsme pro vás takové, které vás pobaví, jsou skladné a zároveň neohrozí váš rozpočet. Dětem i vám jedině prospějí – žádné sledování televize, projíždění telefonu ani surfování po internetu.43000200_295_295_nowm_fit

K našim nejoblíbenějším rodinným hrám patří pexeso. Je snadné a zvládají ho děti od 3 let. Výbornou pomůckou jsou také sluchová a hmatová pexesa. Můžete si je vyrobit doma nebo ve specializovaných prodejnách. Na výrobu hmatového pexesa si připravte různé materiály – papír, igelit, samet, smirkový papír, dřevo, různé druhy látek, a třeba i písek nalepený na papíře. Použijte stejná víčka od zavařovacích sklenic a do každého nalepte kousek materiálu – vždy stejný do dvou. Hrajte jako klasické pexeso, jen se zavřenýma očima. A pokud se chcete pobavit ještě víc, vytvořte si také chuťové a čichové pexeso. Opět se fantazii meze nekladou. J

I známé Člověče, nezlob se si můžete vylepšit. Namalujte si k figurkám vlastní hrací podložku a zpestřete ji úkoly a hádankami. Na některá políčka přidejte i drobnou odměnu, děti budou nadšené. Určitě vás napadne i obměna pro dospělé.

Na táborech a ve školních skupinách se nám skvěle osvědčila hra Příběhy z kostek – story cubes. Je to výborná pomůcka pro rozvoj fantazie i slovní zásoby. Na devíti kostkách je celkem 54 různých obrázků. Stačí je hodit a už můžete vyprávět nový příběh. Po každém hodu budou na kostkách jiné obrázky a otevřou bránu k novému vyprávění. Můžete povídat každý zvlášť jeden krátký nebo každý řekne kousek. Záleží jen na vás. Hra pomáhá rozvíjet slovní zásobu, vyjadřovací schopnosti a umění dávat dohromady věty.

Chcete si zahrát i s nejmenšími dětmi kolem dvou let? Pak určitě pořiďte hru s Krtečkem určenou pro nejmenší. Děti se díky ní naučí barvy a nová slova. Je velmi milá a děti ji mají rády.

K různým hrám doma využijete i třeba kostky ze stavebnice, hodí se třeba LEGO. První variantou je, že nakreslíte na papíry návrhy, co budete skládat. Potom karty vytahujete a kdo postaví tvar správně jako první, ten vyhrál. Kombinujte různé velikosti a barvu kostek. Druhá varianta se hodí pro seznamování a sbližování dětí. Nechte je sednout si k sobě zády a dejte jim k dispozici stejné kostky. Jeden z nich staví a říká co. Druhý staví to samé. Jejich výsledný výtvor by měl být stejný.

Také na hru Kostky existuje hodně variant. Tahle stará zábava vám zaručí, že vaše děti budou umět skvěle počítat, máme to vyzkoušené. Hrajte s nimi každý den a s matematikou přestanou mít problém.

Vypadají jako obyčejné dřevěné kostky, ale čekejte hru, co chytne všechny od 2 do 100 let. Jenga je věž, z níž postupně vytahujete a přikládáte kostky na vršek. Komu věž spadne, ten prohrál. Cílem je taktizovat a vytahovat kostky velmi opatrně. Alternativou je Jenga s čísly, která nabízí ještě další možnost, jak hrát. Určitě vymyslíte i svou variantu. Třeba kdo postaví nejvyšší komín, nejzajímavější stavbu a podobně.

Znáte ještě jinou hru, kterou pravidelně hrajete s dětmi nebo přáteli? Kolik času hrám věnujete?

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...