Jitrocel – skvělý a často nedoceněný pomocník, jenž vám pomůže od mnoha neduhů

Jitrocel roste na zahradách, loukách, paloučcích… Je skutečně snadno dostupný a možná právě proto, že je ho poměrně dostatek, se mu mnohdy nedostává patřičného docenění. Jestliže si přečtete tento článek, jistě vás překvapí, na co všechno jej můžete použít. Sbírá se za slunečného, suchého počasí po celé léto a pokud jej nepoužijete ihned, uchovávejte ho usušený v látkovém pytlíku.

Na poštípání hmyzem

Nacházíte-li se venku, často se vám jistě přihodí, že vás poštípe hmyz. Stačí utrhnou pár lístků jitrocele, rozdrtit je mezi prsty a šťávou potřít místo, která svědí. Za chvíli se vám jistě uleví.

Připravte si mast na popáleniny a hemeroidy

Tu a tam se každý z nás popálí, někoho trápí i hemeroidy. Připravit si můžete skvělou domácí mast. Stačí rozehřát 0,5 kg vepřového sádla a do něj přidat dvě hrsti jitrocele natrhaného najemno. Nechte sedm dní macerovat, poté opět rozehřejte, přeceďte a nechte ztuhnout. Mast vám vydrží až rok. Jestliže vám to přijde hodně, můžete si jej připravit z poloviční dávky.

Snažíte se přestat kouřit?

I při odvykání od kouření vám jitrocel pomůže. Stačí si připravit lžíci listů jitrocel kopinatého a lžičku puškvorce. Přelijeme 0,3 dcl horké vody a necháme 15 min. louhovat. Poté sceďte a pijte během dne. Užívejte po dobu osmi týdnů.

Když máte podrážděné či unavené oči

Určitě jste se setkali s tím, že vás pálí či svědí oči. Na podráždění je skvělým lékem obklad z jitrocele. Do půl litru vody vložte osm větších listů jitrocele, chvilku povařte a nechte 10 min. louhovat. Následně si na každé oko přiložte 4 lístky a nechte 10 min. působit.

Koupel z jitrocele pro regeneraci pokožky

Ať už vám slunce podráždí pokožku, máte ekzém či oděrky, k regeneraci pomůže jitrocelová koupel. Připravíme si ji ze třech hrstí čerstvého jitrocele, které vhodíme do třech litrů vroucí vody. Po dvou hodinách výluh nalejeme do připravené vody ve vaně a vychutnáme si alespoň 15-ti minutovou koupel. Doporučuje se po koupeli nepoužívat kosmetiku, pokud nejde o čistě přírodní produkt.

Zbavte se kašle

I v létě můžeme prochladnout, a právě na kašel je výborným lékem jitrocelový sirup. Omyjte 4 hrsti čerstvých lístků jitrocele a pokrájejte je. Dejte je do kastrolu, zalijte 1 dcl vody a 250 g medu. Při mírné teplotě vařte do zhoustnutí a spojení surovin. Poté sirup přeceďte a nalijte do láhve s víčkem. Sirup se skladuje v lednici.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55