Osobní účet vás již nemusí zatěžovat zbytečnými poplatky

I když nemáte na svém bankovním účtu běžně uloženy miliony, je přece jen škoda nechat si z vašich peněz zbytečně odčerpávat nemalé částky, které jsou ve výsledném součtu pouze za poplatky. S novým rokem přichází období změn a jednou z nich může být i změna vašeho osobního účtu, který vám tak bude více šetřit vaše finanční prostředky v novém roce.

Týdeník Ekonom roku 2015 publikoval podnětné závěry srovnávací analýzy, kde byly porovnávány poplatky za vedení bankovních účtů u dvou různých typů domácností. Jednu modelovou domácnost představovala rodina, která měla měsíčně k dispozici částku 40 000 Kč a druhou rodina, která se musela více uskrovňovat s 25 000 Kč měsíčně. V průběhu celého měsíce byla sledována výše bankou účtovaných poplatků za realizaci běžných úkonů. Výsledky pak byly více než zajímavé.

Domácnost s nižším příjmem ve výši 25 000 Kč zaznamenala nejnižší poplatky u Citibank se Citikontem Plus, pouze ve výši 10 Kč, dále u Zuno bank s Účtem Plus ve výši 18 Kč a u Fio banky s osobním účtem ve výši 22,40 Kč. Naopak nejméně výhodnou možností se pro ni stala Sberbank s Fér kontem start za 336 Kč měsíčně, dále UniCredit Bank s U kontem za 295 Kč měsíčně a Era Poštovní spořitelna s online osobním účtem s poplatky ve výši 292 Kč měsíčně.

Domácnost s příjmem ve výši 40 000 Kč pak nejlépe pořídila s produktem mKonto u mBank s měsíčními poplatky ve výši 179 Kč, dále u Air Bank s Malým tarifem s poplatky ve výši 183 Kč, jako třetí nejlevnější se pak ukázala Citibank se Citikontem Plus za 200 Kč. Nejdražší možností se naopak pro tuto domácnost stala Česká spořitelna s iúčtem s poplatky ve výrazné částce 1 260 Kč, dále Era Poštovní spořitelna s online osobním účtem za 1 110 Kč, třetí nejdražší bankou pak byla GE Money s Genius Bene za 1 084 Kč měsíčně.

Poplatky hrají důležitou roli

Z výše uvedené analýzy je zjevné, že poplatky v rámci spektra různých bankovních institucí se mohou velmi významně odlišovat a proto je třeba vhodně vybírat. Poplatky za zřízení účtu, vedení účtu, zadávání jednorázových a trvalých platebních příkazů, realizaci inkasních a SIPO plateb apod. jsou pak důležitým indikátorem výběru nového bankovního účtu. Na druhou stranu samozřejmě existují i další kritéria, především výše úrokové míry, která musí být rovněž brána zodpovědně v potaz.

Pravidlem však bývá, že v případě osobního účtu, v rámci něhož se odehrává správa standardních rodinných záležitostí, není úrok nejdůležitějším kritériem volby – peníze jsou totiž z účtu po připsání měsíční mzdy pravidelně odčerpávány. V případě spořícího účtu však musí být výše úrokové sazby zohledňována naopak důsledně, neboť peníze zde setrvávají.

Snem každého klienta je pak účet zdarma, který však nemusí být čirou chimérou. Mnoho bank, především pak nízkonákladových, využívá konkurenčního tlaku ve svůj prospěch, kdy zvýhodňují podmínky a získávají tak úspěšně nové klienty.

Odpuštění většiny poplatků pak kompenzují nižšími osobními a provozními náklady, protože počet jejich kamenných poboček je oproti tradičním bankovním domům nižší. To se však vůbec nemusí odehrávat na úkor servisu, neboť většina záležitostí se dá vyřídit prostřednictvím online připojení k účtu, resp. internetového bankovnictví.

Těmito bankami jsou mj. Equa bank, mBank či Air Bank. Ty nabízí svým klientům nové možnosti, především pak mBank se soustředí na praxi zásadní redukce poplatků – takže účet lze založit a vést u této instituce zcela zdarma, stejně tak jsou zdarma realizovány i veškeré platební příkazy.

Výhody nového osobního účtu

Nově založený osobní účet vám však nemusí přinášet jen výhodu v tom, že ušetříte na poplatcích, ale můžete získat i další benefity v podobě zvýhodněných podmínek pro založení spořicího účtu či zvýhodněných podmínek při sjednání půjčky či úvěru. Výhodou je také to, že se o většinu záležitostí spojených se založením či změnou účtu nemusíte starat vy, ale nová banka na základě vaší plné moci zařídí maximum činností sama.

Při založení je rovněž iniciováno internetové bankovnictví a lze si i stáhnout mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím můžete své peníze spravovat kdekoliv. Ovládání mobilních aplikací je velmi intuitivní a brzy se s ním spřátelí prakticky každý uživatel.

Výběr nového účtu však nečiňte unáhleně, ale až po pečlivější úvaze, do které zahrnete i názory vašich rodinných příslušníků, přátel a známých. Napomohou i online kalkulátory a srovnávače, které vás pomocí parametrů mohou upozornit na pro vás velmi výhodné či naopak velmi nevýhodné možnosti. Ovšem nečekejte se změnou osobního účtu příliš dlouho, protože čas jsou peníze, o které placením zbytečných poplatků přicházíte. Nový rok vás již nemusí tížit bankovními poplatky.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55