Zatočte se závislostí, pomůže vám odborník

Problémy s důsledky konzumace alkoholu má u nás více než milion lidí, z nichž je dnes až polovina žen. Alespoň takové jsou poznatky adiktoložky Moniky Plocové. Sama na sobě zažila, jak je těžké se z takové závislosti dostat.

Velký vliv na propad do alkoholismu má samozřejmě současná doba, překypující stresem, společenským, sociálním a finančním tlakem… konzumace alkoholu je vedle drog jedním ze způsobů, jimž se člověk snaží tento enormní nápor zvládnout. Nejdřív funguje jako příjemný „čistič hlavy“, odlehčovač a únik od reality, časem se však promění v těžko řešitelnou zátěž organizmu. Ať už jde o psychické či fyzické zdraví.

Dostat se ze závislosti je dlouhodobý proces, jehož výsledkem je celoživotní abstinence. Základním předpokladem úspěšnosti je především rozhodnutí, plynoucí z uvědomění si, že takhle už člověk nechce žít, a odhodlání využít k tomu odbornou pomoc, protože sám to jedinec zvládnout nemůže. Dalším krokem je podstoupit vhodnou léčbu (v těžších případech pobytovou, v lehčích pak ambulantní) s intenzivní terapií, jež změní osobnost a myšlení člověka i jeho životní styl. „Kromě už zmíněné abstinence ho naučí systematické práci na sobě, pokoře k životu“, říká Monika Plocová. Je to sedmnáct let, co sama vyšla z brán léčebny. Od té doby abstinuje. Vystudovala, doplnila si adiktologické vzdělání, deset let pracovala jako odborná terapeutka na oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice. Pak založila soukromé sanatorium Dům Moniky Plocové, které vedla, ze kterého vzniklo dnešní Branické sanatorium Moniky Plocové. Spolu s týmem skvělých terapeutů, rekrutovaných z těch, kdo nějakou ze závislostí úspěšně překonali, poskytuje ambulantní i pobytovou léčbu. „Základem naší komunikace a terapeutické práce s klienty je kromě odborností především lidskost, úcta, pokora a samozřejmě bezvýhradná anonymita“, vysvětluje. „Sama jsem si kdysi peklem závislého alkoholika prošla, moc dobře znám pocity člověka ve chvíli, kdy vyhledá pomoc. Na mně i členech mého týmu, stejně jako na stovkách abstinujících klientů mohou vidět, že pod odborným lze dospět k potřebné celoživotní změně.“

Adiktologie

(anglicky addictology) je věda, zabývající se závislostmi, jejich původem, prevencí, léčbou, výzkumem, poradenstvím a jinými souvislostmi. V užším pojetí jde o závislosti na návykových látkách. Klinická adiktologie se zaměřuje na práci s klientem.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55