Proč se lidem nedaří plnit Novoroční předsevzetí?

Mnozí z nás se rozhodnou s příchodem nového roku změnit to, co jim vadí. U některých je to způsob života, u některých jde o péči o domácnost, jiní si zase snaží vzít za své nový, lepší způsob komunikace s rodinou, vzdělávání atd. Nový rok je totiž předěl, což nás nabádá k tomu dostát svého přání, abychom něco dělali jinak, lépe, nově, ale i původně, jak jsme dělávali dříve, třeba když jsme byli mladší.

Odložení cigaret, nazutí tenisek a návštěva fitka, kamarádění se s učebnicí francouzštiny, nastudování si dietních receptů a složení potravin, zdokonalení se v komunikaci s lidmi všeobecně, zmírnění obav z nového a snaha najít si po letech nového životního partnera… ať už je to cokoli, lidé s prvními dny roku umí vynaložit spoustu sil a snahy pro to, být lepší a spokojenější.

Potřebujete dostatek odhodlání

Dobře si rozmyslete, co pro vás bude změna znamenat a zda jste na ni připraveni. To je totiž jeden z mnoha příčin, proč nadšenci nevydrží. Neuvědomují si, že budou muset investovat čas, peníze, pohodlí a zda toho všeho mají dostatek. Je důležité uzpůsobit si např. kuchyni tak, aby se vám v ní dobře vařilo, měli jste správné vybavení k tomu, abyste si zdravé recepty mohli vařit a neodrazoval vás např. starý, nefunkční mixer nebo chybějící prostor.

Odhodlání podpoří velmi někdo, kdo už podobnou zkoušku absolvoval a vydržel. Vezměte si z jeho rad co nejvíc. Připravte se na to, že vás při cvičení budou okukovat jiní, že vám např. ve fitku nebudou ze začátku věřit, protože takových, co chtějí zhubnout nebo vyformovat postavu je na začátku roku mnoho. Neřešte to, přece s ubíhajícím časem snadno dokážete, že to myslíte vážně.

Jestliže nemáte v okolí nikoho, kdo by vám šel příkladem, zabrouzdejte netem a zkuste najít tam. Např. cestovatelské weby, ale i weby, kde je mnoho možností, jak se vzdělávat nabízí možnost chatů. Lidé vám velmi rádi poradí, co jim na začátku při zdokonalování se v učení jazyku dělalo nejvíce problémů. Skvělé je pořídit si zábavné knihy, které vás naučí slovíčka, nejdůležitější část pro komunikaci. Gramatika jde s nimi ruku v ruce, budete se učit fráze, časy, v diskuzích se můžete doptávat a ideální je, pokud v nich narazíte na někoho, kdo jde do boje stejně, jako vy.

Odměny nesmí chybět

K tomu, aby lidé dosáhli úspěchu často zapomínají na to, že je potřeba se odměnit. Za každou novou dosaženou metu, např. shozené kilo, překonání lekce nebo den bez kouření se odměňte. Kupte si kytku, dejte si večer dlouhou vanu, dovolte si strávit dvě hodiny nic neděláním a sledováním filmu, nebo si udělejte „pouhý“ metr na lednici a své úspěchy si zaznamenávejte tak, abyste je dobře viděli a uvědomovali si je.

Nesnažte se být superhrdiny

Počítejte s tím, že je možné, že zakopnete a neodoláte tyčince, nebo si koupíte od kamaráda kusovku, některý den se na učení „vykašlete“… Nevadí! Je to přirozené, že občas polevíme. Tohle mějte ukryto vzadu v hlavě a vězte, že důležité není nezakopnout, důležité je rychle vstát a pokračovat. Jedna tyčinka, cigareta, odložené učení na zítra neznamená, že jste cestu ke svému cíli zatarasili a nemůžete k němu dojít. Je vám pořád blízko, stačí, abyste pokračovali tak, jak jste několik dnů dokázali jít.

Také je důležité, abyste nechtěli vše příliš rychle. Stanovte si cíl tak, aby byl reálný. Není možné získat vysněnou postavu během měsíce práce, stejně tak jako není možné po dvou měsících mluvit jako rodilý mluvčí. Každý den jste ale hubenější, chytřejší a co je důležité, i spokojenější sám se sebou.

Zkuste to, splnit novoroční předsevzetí tak, abyste byli na sebe hrdí. Chce to dobře se připravit, vše si rozmyslet, počítat s obtížemi a mít někoho, kdo vás podpoří ve chvílích, kdy budete mít pocit, že nemůžete. A pokud se vám to nepodaří, nevadí. Můžete to zkusit klidně v březnu s tím, že se připravíte lépe, zkušeněji.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...