Výstavu výtvarných děl první generace české postmoderny na Smetanově Litomyšli zahájil Pavel Smutný

Věhlasný národní festival hudby Smetanova Litomyšl má nyní i mladšího sourozence, cyklus výstav Smetanova výtvarná Litomyšl. Historická Litomyšl se tak na přelomu června a července každoročně zaplní poslechovým i vizuálním uměním a dalšími kulturními akcemi, které nasytí všechny smysly návštěvníků.

Smetanova výtvarná Litomyšl je více než jen doprovodnou akcí

Tento cyklus výtvarného umění doprovází světoznámý hudební festival Smetanova Litomyšl již 13 let, během nichž si vybudoval vlastní věhlas. Letos byl počet umělců rekordní a expozice hostila řada městských i soukromých galerií. Nabídka byla opravdu pestrá. Souborné výstavy s obrazy Litomyšle, česká malba 19. století, fotografie ze zákulisí hudebního festivalu, prezentace loutek a divadelních dekorací Matěje Formana… Zahajovací výstavu pod názvem Generation One, která se konala 16. června v Zámeckém pivovaru Litomyšl, uvedl advokát a mecenáš umění Pavel Smutný.

BOHEMIAN HERITAGE FUND podporuje kulturní dědictví České republiky

Kdo se domnívá, že mecenáši umění v dnešní době již neexistují, zřejmě se ještě nesetkal se jménem JUDr. Pavel Smutný. Tento vynikající advokát pracuje v kanceláři CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, s. r. o. a současně stojí v čele nadace BOHEMIAN HERITAGE FUND, s níž se angažuje v mnoha oblastech kultury. Je prezidentem Česko-izraelské obchodní komory, členem Rady Národního divadla a správní rady Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Za přínos k rozvoji české kultury již obdržel nejedno ocenění včetně Ceny ministra kultury. Nově například pomohl získat svatovítské katedrále nové varhany za 80 milionů Kč.

Expozice GENERATION ONE

Zahajovací výstava Smetanovy výtvarné Litomyšle 2017 s názvem Generation One návštěvníkům představil díla z počátků české postmoderny. Tato první generace malířů se narodila okolo 1930 a působila v těžkých časech, které výrazně ovlivnily jejich tvorbu. V expozici byla zastoupena jména jako Kurt Gebauer, František Kyncl, Karel Malich či Karel Nepraš. Moderátorem akce byl JUDr. Pavel Smutný, který má na svém kontě bohaté zkušeností s moderováním konferencí o české odvaze a konci českého komplexu.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55