Avokádo jako předkrm, polévka, hlavní chod i dezert

Avokádo je všestranným ovocem, které má v kuchyni široké využití. Nejčastěji se potkáváme s pomazánkou, kdy avokádo je namačkané vidličkou a smíchané se solí a pepřem. Takto chutná výtečně a mnozí si avokádo díky této pomazánce plné zdravých tuků přímo zamilovali. Z avokáda toho jde vykouzlit ale mnohem víc. V podstatě celé menu!

Předkrm

Vynikající je například guacamole, jinými slovy avokádová salsa. Jde o aztécký pokrm z avokáda. Používá se jako pomazánka k pečivu, ale často se volí i jako přísada k dalším jídlům. Regionálních podob guacamole jsou stovky. Ale ta základní, kterou najdete všude, obsahuje rozmačkané avokádo s chilli, rajčetem, mořskou solí a citronovou šťávou.

Polévka

Polévka z avokáda někdy také bývá označovaná jako guacamole. To proto, že se přímo z něj dá připravit. Ale můžete použít i syrové, neupravené avokádo. Jak na to a co budete potřebovat?

  • 2 zralá avokáda,

  • 1 pórek

  • lžíci másla

  • 2 stroužky česneku

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • sůl, pepř, kmín, může být i chilli

  • 1 limetku

  • 2 lžíce smetany

  • bylinky na posypání

Začnete tím, že na másle pomalu osmahnete pórek. Čím bude hnědší, tím bude mít polévka lepší chuť. Ale pozor, opravdu smažte pomalu, ať jej nepřipálíte. Vše byste tím zkazili. Před koncem smažení pórku přidejte česnek a kmín, nechte je prohřát, aby se příjemně rozvoněly. Pak vše zalijte vývarem a vsypte sem nakrájené avokádo, přidejte limetkovou šťávu. Díky limetce bude avokádo stále svěže zelené.

Avokádo povařte asi pět minut a pak rozmixujte. Poté přidejte smetanu a pepř. Dosolte, případně ještě dokyselte. Na talíři posypte nasekanými čerstvými bylinkami, třeba koriandrem nebo petrželkou. Může být i bazalka nebo méně výrazná odrůda máty.

Hlavní chod

Grilované avokádo je vynikajícím hlavním chodem v jakémkoliv počasí. V létě osvěží, v zimě dodá energii a dobrou náladu. A je snadné ho připravit, stačí jen pět minut grilování. K ochucení jen sůl a pepř, ale mohou být i kořenící směsi na grilování masa. Anebo bylinky.

Avokádo dáváme na gril rozpůlené, oloupané a bez pecky, řezem dolů, šikovnější zvládnou ho během, grilování i otočit. Můžeme použít i grilovací tácky anebo udělat alobalové kapsičky. Grilované avokádo pak položíme na chléb se žervé sýrem. Anebo ho můžeme jíst třeba s opečenými brambory. A zeleninový salát k tomu.

Dezert

Věděli jste, že z avokáda je vynikající čokoládová pěna? A její výroba je opět snadná. Stačí k tomu:

  • 2 zralá avokáda,

  • šťávu z 1 pomeranče,

  • 4 lžíce sirupu (javorový, agávový, med)

  • 4 lžíce holandského kakaa

Avokáda oloupejte a zbavte pecky, nakrájejte do mixéru. Přidejte tam i kakao, sirup a pomerančovou šťávu. A vše promixujte. Pokud by byl výsledek málo čokoládový, přidejte ještě pomeranč a kakao. Pak je potřeba pěnu vychladit a později podávat třeba s ovocem nebo šlehačkou.

Jen tak

Avokádo je vynikající i jako doplněk do čehokoliv slaného. Třeba na sushi, k zeleninovým salátům, na topinky, k mořským plodům, k luštěninovým pokrmům, k masům. Prostě všude, kde oceníte hladkou a nenáročnou chuť tohoto ovoce. Stačí ho jen omýt, rozpůlit, vyndat pecku a lžící vydlabat ze slupky. No a potom jen nakrájet na plátky nebo na kostičky. A když ho pokapete citronem, nebude hnědnout (pokud ho budete jíst hned, není to nutné. Ale pokud chcete avokádo podávat později a jen si ho připravujete předem, bude se citron nebo limetka hodit).

Avokádo není sladké, ale není ani bez chuti. Má zvláštní, máslovo – oříškovou, tučnou chuť, kterou si většina lidí zamiluje. A přestože je to ovoce, mnohem častěji ho využíváme jako zeleninu. Jestli vám na něj začaly sbíhat chtě, prohlédněte si Lidl leták příští týden anebo Kaufland příští týden – tady na něj můžete natrefit ve výhodné v akci a budete moci hned vyzkoušet některý z receptů.

Ovšem pozor, jestli chcete mít doma zcela zadarmo krásný dekorační stromek, pecku z avokáda nevyhazujte. Ale zasaďte ji. Jak? Stačí ji pořádně omýt od dužniny a zasadit do květníku s výsevním substrátem, ale jen do jedné třetiny výšky pecky. Dvě třetiny musejí zůstat nad zemí. Na dno květníku nezapomeňte dát drenáž.

 

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55