Je čas začít přemýšlet jinak – finance na účtech vyměňte za zlato

Dalo se rozhodně čekat, že pandemie covid-19 nezůstane bez následků. A je to tady. Rozjela se inflace a naše peníze ztrácí na hodnotě. Vše zdražuje. Aktuální krize hrozí též z důvodu extrémního zdražování cen energií. Ochranou před inflací je správné investování, což však v dnešní době rovněž není snadné. Naštěstí nám zůstává evergreen ­­– zlato.

Lidé berou útokem dodavatele energií a snaží se rychle zafixovat cenu, ať již jde o elektrickou energii nebo plyn. Zapomínat však nesmíme ani na úspory v bance. Inflace nám z nich každý den ukrajuje a chudneme, i když neutrácíme. Koruny, ale jiné měny na účtech, je třeba proměnit v trvalejší hodnotu, která umí inflaci odolat. Za ochranu majetku před inflací finanční odborníci shodně považují zlatoA dnešní doba pro něj jednoznačně mluví.

Proč neinvestovat třeba do jiných drahých kovů jako je stříbro?

Sleva, kterou dokáže nabídnout prominutí DPH je obrovská, a tento benefit umí poskytnout pouze zlato. Jedině investiční zlato je osvobozeno od DPH. Takovou výhodu nemáme ani při nákupu jiných drahých kovů, kterými jsou stříbro, platina či paladium, ale ani u nákupu umění, třeba obrazů a soch.

Nemovitosti ani akcie dnes nemusí být vhodnou investicí

Cena nemovitostí extrémně vzrostla. Spolu s vyššími úrokovými sazbami nařízenými ČNB čekají majitele hypoték, ale i nové zájemce o hypotéku, nelehké časy. Koupit nemovitost na hypotéku dnes rozhodně není žádný benefit. U starších nemovitostí, které by navíc musely projít rekonstrukcí, proti nákupu mluví i extrémně vysoké ceny stavebního materiálu.

Jak tedy investovat do zlata?

Správnou formou je nákup investičního zlata. To jsou proslulé zlaté cihly, ale též investiční zlaté mince. Ale nemusíte se bát, zlaté investiční slitky, to nejsou jen kilogramové zlaté cihly. „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ potvrzuje jeden z největších specialistů na investiční zlato, Pavel Trtík.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ doplňuje Pavel Trtík, zakladatel e-shopu Zlate-mince.cz, který během covidové pandemie naučil Čechy investovat do zlata už od malých částek, navíc online. Zatímco kamenné obchody byly zavřeny, lidé mohly hravě investovat do zlata díky e-shopu. A zájem rozhodně byl. Akciové trhy padaly, zatímco zlato lámalo rekordy.

Ne každá investice do zlata je stejně výhodnou

Pokud se rozhodneme investovat do zlata, nemusíme se bát v dnešní době vyměnit až 90 % volných finančních prostředků za investiční zlato. Oplatí se vsadit na dobré značky. V České republice ani na Slovensku se investiční zlato nevyrábí. Prim proto u nás hraje švýcarská rafinerie a její zlaté slitky Argor Heraeus. U investičních mincí neprohloupíte se značkou Wiener Philharmoniker.

A co numismatické mince? Ty až na výjimky přenechte těm, co se tomuto hobby věnují. Jak už jsme ale naznačili, zajímavé výjimky existují. Jde třeba o zlaté svatováclavské dukáty. Ty se vyrábí ve stejné ryzosti a hmotnosti, jak je zavedl Karel IV. Vždy jde pouze o limitované edice, takže je o ně velký zájem – jak mezi sběrateli, tak patrioty.

Nezapomeňte též, že papírové zlato není investiční zlato. Zlato vám finanční poradci nabídnou rovněž v podobě akcií zlato těžících firem, finančních produktů spekulujících s nárůstem či poklesem ceny zlata, ale i ve formě spoření do zlata. Pozor! V ani v jednom z těchto případů však fyzicky zlato nebudete vlastnit. Investiční zlato dnes lze nakupovat od malých částek, třeba z každé výplaty. Stalo se jistotou v boji proti ztrátě hodnoty majetku pro každého.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55