Jak zařídit dětský pokoj?

Dětský pokoj je království dětí, a to by se nemělo při jeho zařizování a vybavování zapomínat. Dětský pokoj neslouží jen a přespání, jak je tomu například u ložnice. Dětský pokoj musí splňovat více funkcí najednou, měl by sloužit na hraní, spaní i učení. Jak zařídit dětský pokoj, tak aby měl vše potřebné a zároveň ho dítě milovalo?

Dětský pokoj

Před začátkem nakupování nábytku a dalších doplňků je dobré si odpovědět na pár základních otázek, kolik dětí v pokoji bude? Pro jaké pohlaví se bude zařizovat? Jaké věková kategorie ho bude obývat? Pokud je vše jasné, následné zařízení pokoje nebude žádný problém.

Postel, židle a stůl

Nábytek v dětském pokoj by měl splňovat dvě základní pravidla, měl by s dítětem růst a měl by být bezpečný. S rostoucím nábytkem se ušetří nejen čas, ale i finance. Speciální mechanismy, které umožňují zvyšovat nohy u postele nebo stolu jsou ideálním řešením. A co se týče bezpečnosti, měla by být na prvním místě. Děti jsou zvědavé a nábytek mají ve zvyku zkoumat. Proto je důležité mít kvalitní materiál, vše kvalitně upevněné a zajištěné ostré rohy a hrany.

Postel

Na čem by se nemělo šetřit, je postel. U postele by se měl brát zřetel na kvalitní rošt a matraci. Ideálním řešením je postel s lamelovým roštem a zdravotní dobře větratelná matrace, které nebude příliš tvrdá ani moc měkká. Důležitá je i výška postele, ta by měla být 42-45 cm nad zemí.

Židle

Židle je důležitá pro dobré držení těla a vývoj páteře dítěte. Měla by splňovat kritéria jako nastavitelnost sedáku, ideální jsou pak kolečka. Zdravé sezení umocní područky, které sníží zatížení páteře. Židle by měla být tvrdší a hlavně pohodlná pro dítě. Na materiálu až tak tolik nesejde. Co je ovšem důležité, je vzhled. Dítě by mělo chtít sedět na své židli například při malování nebo psaní úkolů.

Stůl

Nedílnou součástí každého dětského pokoje by měl být pracovní stůl, a to od samého začátku. I když nebude stůl hned sloužit na psaní úkolů, dítě na něm může kreslit nebo stavět stavebnici. Základním prvkem by měla být velká plocha, a to tak, aby z ní nepřesahovaly lokty. U materiálu je dobré se vyhýbat lesklým materiálům, které oslňují. Nemělo by chybět kvalitní osvětlení.

Obecně by nábytek měl splňovat následující vlastnosti:

  • kvalitní materiál
  • kvalitní zpracování
  • variabilita
  • barevná škála

 Místo pro fantazii

Pro dítě je jeho pokoj prakticky vším a tráví v něm veškerý svůj volný čas. Proto by měl pokoj být útulný, barevný a poskytovat dítěti pocit bezpečí. Neznamená to, že by měl být strakatý a hýřit všemi barvami. Na věci, které v pokoji budou delší dobu, jako jsou postel, skříně nebo stůj je vhodné volit neutrální barvy a barevnost věnovat doplňků. Pokoj lze rozveselit barevnými polštářky, boxy, závěsy nebo samolepkami na zdi.

Pokoj pro nejmenší

Pokoj pro děti, které už umí chodit a hrát si, je vybavením pokoje, prakticky stále stejné až do puberty. Na rozdíl od vybavení pokoje pro miminka. Tam se vybavením liší. Není tam potřeba stůl ani židle. Pozornost by se měla věnovat postýlce i s kvalitním povlečením do postýlky. Dále by pak mělo vybavení vyhovovat spíše rodičům, hlavně co se týče praktičnosti. Ovšem nepodcenit barevnost a pestrost pokoje, hlavně v oblasti kolem postýlky. Mezi první vjemy patří právě to, co miminko uvidí právě z ní.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55