Jak pečovat o podlahy a koberce?

Koupě podlahy nebo koberce je poměrně značná investice, a pokud mají sloužit co nejdéle a zachovat si svůj tvar, barevnost a další vlastnosti, je potřeba se o ně pořádně starat. Každá podlahová krytina vyžaduje speciální údržbu, v jiných časových intervalech, jinými prostředky a jinou intenzitou. Jak správně ošetřit podlahu nebo koberec se dočtete v následujícím článku.

Úklid podlahy

Trh s podlahovými krytinami nabízí široký sortiment materiálů, barev a technologického zpracování. Proto je při výběru vhodné podlahové krytiny nehledět nejen na vlastnosti konkrétního druhu, ale i obtížnost nebo časovou náročnost na jeho údržbu. Obecně lze říci, že existují tři typy podlahových krytin.

  • přírodní materiály
  • umělé materiály
  • koberce

Přírodní materiály

Na podlahy z přírodních materiálů je potřeba dbát na světlo, teplo a vlhkost. Častým a přímým působením světla takové podlahy ztrácí svou barevnost a světlají, v případě velké nebo malé vlhkosti se podlaha může začít deformovat. Mezi přírodní materiály patří:

  • dřevo
  • korek
  • přírodní linoleum

Podlahy z přírodních materiálů by se měly čistit na sucho, nejlépe vysavačem, s výsuvnými kartáči, nebo dobře vyždímaným mopem. Jak již bylo řečeno vlhkost podlahu ničí, a mokrý hadr nebo vzniklé mokré skvrny by mohly podlahu narušit a způsobit skvrny. Neměly by se ani používat agresivní čisticí prostředky, mohly by narušit spoje a naleptat spojovací lepidlo.

Podlahy z přírodního materiálu by se měly jednou za čas zrenovovat. Většinou postačí podlahu znova nalakovat, převoskovat nebo naolejovat. Pokud je podlaha výrazně poničená, je potřeba odstranit horní vrstvu podlahy.

PVC

Podlahy z PVC nebo jiných umělých materiálů jsou většinou velmi odolné a nenáročné na údržbu. Mohu se využívat jak suchého, tak mokrého čištění. Je potřeba obnovovat ochranné vrstvy, které zabraňují poničení od kamínků, drápků domácích mazlíčků nebo nábytku.

Koberce

Ideálním čištěním koberců, jak zachovat jejich tvar, barevnost a nadýchanost chlupu, je jednoznačně luxování. Díky tomu se odstraní hrubé nečistoty. Důležité je vysávat pravidelně, aby se nečistoty do koberce nezadupaly. Ideálním řešením je robotický vysavač, který pravidelnou údržbu zvládne sám. Mezi výrobce patří ETA, Brava nebo VORWERK vysavače.

U mechanického čištění ať už suchou nebo mokrou metodou je potřeba věnovat pozornost chemickému složení čisticího prostředku. Mohla by tak být narušena barva nebo struktura koberce. Je důležité se držet konkrétního postupu.

Důkladné čistění, nejlépe odbornou firmou, by mělo být prováděno ideálně 1xročne. V případě, jeli koberec v kontaktu s alergikem nebo domácími mazlíčky, je potřeba důkladné čištění opakovat několikrát do roka.

Jak správně vytírat podlahu?

  • Při úklidu by měla přijít podlaha až na konec (utřít prach, umýt okna atd.).
  • Nejprve podlahu důkladně zamést, popřípadě vysát.
  • Na vytírání je ideální mop, měl by být plochý, povlak z mikrovlákna (pojme nejjemnější špínu).
  • Vytírat sušším mopem.
  • Vytírat krouživým pohybem ve tvaru osmičky.

 

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55