Jak vybrat stolní počítač?

Stále více oblíbenými se stávají notebooky, oproti stolním počítačům. Konkurence je v oblasti počítačů velmi vysoká a tvrdá, proto museli výrobci stolních počítačů zareagovat. Díky tomu ceny stolních počítačů klesají, a jejich nabídka se rozšiřuje. Jak si vybrat stolní počítač a proč je pro někoho lepší než notebook, se dočtete v následujícím článku.

Dell27inch3

Proč stolní počítač?

Hlavní výhodou stolního počítače je možnost jeho neustálého vylepšování a zdokonalování, což u notebooku je prakticky nemožné. Trh s počítačovou technikou většinu náhradních dílů a komponentů vyrábí ve verzi pro stolní počítače. Není tak problém si pořídit nejnovější grafickou kartu, pevný disk nebo přidat paměť. Dalšími výhodami jsou:

  • snadnější a pohodlnější ovládaní
  • možnost stolní počítač upgradovat
  • za stejnou cenu se dá pořídit stolní počítač s 3x větším výkonem než u notebooku
  • možnost výběru velikosti monitoru, klávesnice
  • delší životnost

Jak nejlépe vybrat stolní počítač?

Jak již bylo řečeno, nabídka se stolními počítači je široká, nabízí se počítače různých výkonů, operačních systémů, ale i velikostí a designového provedení. Pro výběr stolního počítače, aby co nejvíce vyhovoval, je potřeba si položit základní otázky.

  • Kdo bude počítač využívat?
  • Kde bude umístěn?
  • Kolik místa má zabrat?

lavní parametry

Na základě odpovědí z výše uvedených otázek, se jasně vyprofiluje, jaký výkon bude od počítače považován, jak by měla být pracovní stanice velká a jak často bude využíván. Základními parametry, podle kterých by se mělo orientovat, jsou:

  • procesor
  • paměť RAM
  • pevný disk
  • grafická karta

Procesor

Procesor je mozek celého počítače. Hlavně na jeho kvalitě se pak odvíjí celkový výkon. Současný trh v oblasti procesorů je boj mezi dvěma výrobci, Intel a AMD. Oba výrobci si zakládají na kvalitních a výkonných procesorech, výběr tak nikdy nemůže dopadnout špatně.

Při výběru procesoru je dobré sledovat dvě hodnoty, počet jader procesoru a jejich frekvenci. Co se týče jader je možnost výběru od jednoho až po 6 a více jader.

Obecně se doporučuje alespoň dvoujádrový procesor pro klasické uživatele, kteří mají počítač na prohlížení internetu a základní kancelářskou práci. Vyšší počet jader je pak vhodný pro milovníky počítačových her, práci s videi a na složitější pracovní úkony. U frekvence je to jednodušší, čím je vyšší frekvence, tím je procesor výkonnější. U stolních počítačů do kanceláře nebo domácnost postačí frekvence do 2Ghz, u herních počítačů je vhodnou frekvencí 2,5 – 3 Ghz.

Paměť RAM

RAM paměť je rychlá paměť, bez které by počítač nefungoval. Ukládají se do ní důležitá data, která počítač aktuálně potřebuje. Pro plynulý běh počítače je minimální kapacita 2 GB. I zde platí, čím větší operační paměť, tím rychlejší a výkonnější počítač.

Pevný disk

Zde se ukládají veškeré soubory, je tedy důležité při výběru nového stolního počítače zvážit, jak velkou paměť bude potřebovat. Pro běžné uživatele většinou postačí pevný disk s 320 GB a větší. Není potřeba mít obavy, že pevný disk nebude stačit, pokud se tak stane, není problém ho kdykoliv vyměnit za větší.

Grafická karta

Grafická karta sehrává důležitou roli u uživatelů, kteří na svém počítači jen nepracují, ale využívají ho i pro zábavu. Sledování filmů, hraní nejnovějších počítačových her nebo práce s videem, vyžaduje grafickou kartu dedikovanou s vyšším výkonem, oproti integrované, která postačí běžnému uživateli.

Repasované počítače

I když ceny stolních počítačů stále klesají, mohou být pro někoho velkou finanční investicí. Nabízí se řešení ve formě repasovaných počítačů. To jsou počítače většinou vykoupené od velkých firem, které pravidelně své IT zařízení mění. Takové počítače jsou naprosto funkční, spolehlivé a vždy kvalitně udržované.

 

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...