Jarní údržba sekačky: Na co dát pozor?

Zahradní technika potřebuje pravidelnou údržbu a travní sekačky nejsou výjimkou. Co dělat ještě před prvním sekáním, aby váš stroj snadno startoval a perfektně fungoval? Pojďte se podívat na 5 kroků, díky kterým nebude první sečení práce, ale naopak radost.frfsnVxigDDYlutBHJmKQ0UkWt_KJNTdsJmKAKxvlZGXjOHlxELL9J4N4BeqmeyjhyX4L_E

Elektrická sekačka vám usnadní práci

Pokud jste hrdým majitelem právě elektrické sekačky, bude pro vás její údržba po dlouhé zimě hračka. Jediné, co je třeba zkontrolovat, je celkový stav a především ostrost nože a také stav přívodního kabelu. U benzínových sekaček je ale její jarní probuzení trošku složitější.

Benzínová sekačka? Začněte motorem

Jestli vám ale „pane“ říká benzínová sekačka, budete na její údržbu potřebovat trochu více času. Tady totiž hlavní roli hraje benzínový motor, který vyžaduje náročnější péči. Kromě nádrže je nutné zkontrolovat také vzduchový filtr, zapalovací svíčku nebo olej. Tak pojďme na to, ať je hotovo!

Olej

Nejprve zkontrolujte hladiny oleje. Jeho množství závisí na typu sekačky, proto pokud si nejste jisti, podívejte se do návodu k použití. Olej v benzínové sekačce byste měli měnit alespoň jednou za rok. Nikdy ho ale nedolévejte. V nádrži by zůstaly nečistoty, které se při výměně samy vyplaví. Před samotnou výměnou nechte sekačku chvíli běžet. Olej by se měl totiž měnit vždy při provozní teplotě.

Vzduchový filtr

Pokud jste filtr nepohlídali ještě před uskladněním sekačky na zimu, je teď ten správný čas. Příliš zanesený filtr je třeba vyměnit, méně znečištěný stačí vyklepat. Pokud na filtr zapomenete, riskujete, že vaše sekačka bude mít vyšší spotřebu paliva a opotřebuje se víc, než by měla. Také je pravděpodobné, že nebude sekat tak spolehlivě, jak jste byli zvyklí.

Zapalovací svíčka

Aby vaše benzínová sekačka dobře startovala, je třeba se postarat i o zapalovací svíčku. Pomocí ocelového kartáče je třeba očistit její povrch, a to tak, aby se tlakem nepoškodila. Jestli se chystáte na výměnu svíčky, která by se měla stejně jako filtr měnit 1x do roka, vstříkněte pod ni kapku motorového oleje.

Nádrž a palivový systém

Pokud jste přes zimu nechali zbytek benzínu v nádrži, je třeba se ho zbavit. Životnost paliva je totiž asi 6 týdnů od okamžiku výroby. Přes dlouhou zimu je benzín znehodnocen nejen zubem času, ale také vodou, kterou do sebe natáhne. Pokud starý benzín nevylijete, nejen že vaše sekačka nepůjde nastartovat, ale navíc může dojít k poškození některých jejích částí.

Podvozek a nůž

Sekačka by se měla po posledním sečení vždy důkladně vyčistit. I tohle se dá ale dohnat na jaře. Naklopte sekačku na bok takovým způsobem, aby zapalovací svíčka směřovala směrem nahoru – nejlépe před tím, než doplníte zásoby oleje. Poté očistěte dřevěnou nebo plastovou škrabkou jak vnitřek sekačky, tak nože.

A můžete sekat!

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55