Jak snadno vyčistit skvrny od oběda i potu?

Všichni to známe, stačí chvilka nepozornosti a na našem oblečení se vyjímá obří skvrna od oběda. Obvykle se nám to povede zrovna ve chvíli, kdy na sobě máme náš oblíbený kousek. Máme pro vás pár tipů, které vám pomohou skvrny vyčistit tak, abyste si své oblíbené oblečení mohli ještě dlouho užívat.

Nejčastější skvrny, s kterými se potýkáme, jsou skvrny od oleje, kečupu, ovoce či zeleniny nebo omáček k masu. Zatímco všechny skvrny hyzdí oblečení úplně stejně, k jejich čištění je potřeba použít pokaždé něco trochu jiného.

Skvrny od mastnoty

Olej nebo jinou mastnotu z oblečení dostanete pomocí prostředku na mytí nádobí. Naneste ho trochu na skvrnu a jemně promněte. Vznikne pěna, kterou opláchnete a oblečení dáte do pračky a vyperete podle instrukcí na štítku. Vyzkoušet můžete i dětský pudr, škrob, prášek do pečiva nebo jedlou sodu, ty na skvrnu nasypete a necháte zaschnout. Poté je odrolíte a oblečení dáte prát.

Obdobně působí i octová či citrónová voda. S octem a citronem však buďte opatrní, jsou to poměrně agresivní látky, které by mohly vaše oblečení nenávratně poškodit.

Na odstranění mastnoty můžete použít i žehličku. Mastnou skvrnu podložte papírovými ubrousky, rozpálenou žehličkou přejíždějte mastné místo, dokud skvrna nezmizí. Tato technika není úplně vhodná pro materiály, které se žehlí na nízké teploty, pro syntetické oblečení se tedy moc nehodí.

Jako první pomoc fungují tyto tipy dobře, jen musíte počítat s tím, že nemusí zabrat hned napoprvé a budete muset postup zopakovat. Nejjistější však bude skvrny nechat odstranit v profesionální čistírně, kde zvolí správný postup s ohledem na materiál, z kterého je oblečení vyrobené.

Jak odstranit skvrny od potu

Skvrny od potu jsou nejvíc vidět na bílém oblečení, kde vytváří nevzhledné žluté fleky, ale objevit se mohou i na jinak barevném oblečení. Nikdo nechce na obchodních schůzkách ani na party s přáteli vypadat, že si neumí vyprat, jenomže zbavit se žlutých skvrn od potu je velmi složité.

Doma můžete vyzkoušet, obdobně jako u mastnoty prášek do pečiva, ocet, citronovou šťávu, jedlou sodu nebo peroxid vodíku. Na trhu existují i chemické přípravky, které vám s tím pomohou. Počítejte však s tím, že čištění bude trvat poměrně dlouho a výsledek je docela nejistý. Úspěch záleží na tom, jak stará skvrna je i na tom, z jakého materiálu je oblečení vyrobené.

Některým skvrnám v podpaží se dá předejít, nezpůsobuje je totiž jenom pot, ale i deodoranty. Vyměňte deodorant za antiperspirant a ten nechte před oblékáním pořádně zaschnout. Riziko se tak o dost zmenší.

Kečup a rajčatové omáčky

Největší starosti nám většinou dělají skvrny od kečupu a rajčatových omáček. Nejen, že jsou nejvíc vidět, navíc se hodně špatně odstraňují. Stejně jako u ostatních skvrn, i tady je důležitá rychlost. Hned, jak je to možné vyčistěte skvrny od kečupu i rajčatové omáčky studenou vodou, potom namočte skvrnu do vlažné vody s mycím prostředkem na nádobí a pár kapkami čpavku. Potom dejte oblečení prát.

Některé skvrny se dají doma odstranit poměrně snadno, jiné už trochu hůř. Vždy to zabere dost času a výsledek je nejistý. Obzvlášť pokud si nejste jistí materiálem, z kterého je oblečení vyrobeno. Když chcete mít jistotu, spojte se s profesionálními čistírnami, které vám zaručí úspěšný výsledek čištění.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...