Psychické problémy se nevyhýbají nikomu

Málokdo v dnešní době může říct, že je v pohodě. Stres a rychlé životní tempo klade na lidi velké nároky a v konečné fázi je dostává do situace, že se cítí neustále pod tlakem a snižuje tak jejich sebevědomí. I ten sebelepší manažer se časem unaví, přestane stíhat a začne o sobě pochybovat. Psychické problémy na sebe nenechají dlouho čekat a člověk už má nakročeno do ordinace psychologa.

Ještě hůře, nežli muži, jsou na tom ženy. Musí odvést svůj výkon v práci a další šichta na ně čeká doma s rodinou. Večer sotva popadají dech a obvykle se od nich ještě čeká plnění manželských povinností. Generalizovaná úzkostná porucha je častým vyústěním těchto peripetií, které se dlouhodobě ukládají v hlavě a v nestřežený okamžik způsobí velký problém.

Náš tip: Pokud užíváte jakékoliv léky, ujistěte se, že jsou mimo dosah dětí a domácích mazlíčků, které by se mohli při předávkování otrávit. S úschovou léků vám pomůže kvalitní lékárnička, do které léky poskládáte a umístíte někam, kam se nenechavé dětské ručičky nedostanou.

Tichý vetřelec

Úzkostná porucha přichází nenápadně. Postižení lidé mají stálé obavy, že něco není v pořádku, že se něco stane, „že provedli něco špatného, že něco nezvládnou. Těmito pocity soustavně nahlodávají svoje sebevědomí, až si nevěří vůbec v ničem. Takový člověk pak již nedokáže asertivně prosadit svá práva a velmi špatně snášejí kritiku.

Porucha je navíc spojena s psychosomatickými obtížemi, mezi ně například patří dlouhodobé zažívací problémy (průjmy, ale i úporné zácpy), bolesti hlavy a zad, pocity stálého svalového napětí, poruchy spánku a mnoho dalších, což výrazně dopadá na kvalitu života.

Systematická léčba

Ptáte se, jak překonat úzkostnou poruchu? Prvním krokem volby je kognitivně-behaviorální terapie, kdy se člověk takzvaně ze svých problém senzitivně vypovídá. Druhým stupněm léčby jsou dechová cvičení, kdy se pomocí předem nacvičených dechových cviků dá regulovat míra paniky a třetí fází je pak podpůrná léčba pomocí léků na úzkost. Může se jednat o benzodiazepiny, které mají okamžitý účinek, ale jsou návykové, nebo antidepresiva, jejichž účinek má pomalejší náběhovou křivku, ale jejich užívání je bez rizika závislosti.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55