Proč se naučit kreslit a malovat?

Nikdy jste na sebe nepohlížela jako na někoho, kdo by mohl vládnout štětcem či jinými výtvarnými a kreslířskými potřebami, ale teď vás napadlo, že byste to přeci jen mohla vyzkoušet? Proč ne, v každém z nás dřímá kus umělce. Malování a kreslení vám navíc přinese nečekanou životní vzpruhu.  A protože nikdy není pozdě začít, pusťte se do nové záliby co nejdříve. Případné pochybnosti rozptýlíte přečtením všech benefitů, které umělecká tvorba přináší.

Relax s velkým „R“

Když už nic jiného, pak je pádným důvodem pro malování a kreslení intenzivní terapeutický účinek. Jakmile vezmete do ruky štětec či jiné výtvarné potřeby, zapomenete na své každodenní útrapy a starosti. Ponoříte se do jiného světa a vaše mysl se zklidní. Podle jedné z četných studií klesá po jakékoliv formě umění hladina kortizolu (stresový hormon) až na dobu 45 minut. Možná je to odpověď na otázku, proč se profesionální umělci většinou jeví jako velmi klidné povahy.

Tréning pro váš mozek

Pokud máte pocit, že stres je to poslední, co potřebujete odbourat, nabízí se i jiný argument, proč se ve volném čase zabývat malováním a kreslením. Tvoření aktivuje opačnou hemisféru mozku, než kterou používáte při běžných činnostech. Jinými slovy trénujete mozek a brousíte některé specifické dovednosti – především kreativitu.

Pocit uspokojení

Při pohledu na pomalovaná malířská plátna se vás zmocní hrdost. Malování a kreslení je zábava, při které vzniká něco hmatatelného – což je skvělé především pro někoho, kdo trpí pocitem neschopnosti. S každým dokončeným obrazem posílíte ztracené sebevědomí a zvýšíte pravděpodobnost, že snadněji dotáhnete do konce i jiné věci.

Začít můžete třeba hned

Malování a kreslení jsou vskutku pro každého. Vystačíte si s minimem vybavení, které vás nebude moc stát a nezabere moc místa. Do tvoření se můžete pustit kdykoliv a kdekoliv. Třeba na zahradě nebo v parku!

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...