Když žena griluje…

Grilování jako by bylo vyhrazené mužům. Také vás ke grilu nechce partner pustit? Nebo ani sama nevíte, jak byste s grilováním měla začít? Máme pro vás tipy, jak s grilováním začít a jak být lepší než muž.

Není žádná výjimka, že jakmile se má grilovat, je to žena, kdo musí jít nakoupit a připravit marinádu a salát. Naložit maso a nakrájet pečivo. Muž-šéfkuchař pak už jen plátek za plátkem umístí maso na gril a jednou za čas ho otočí. Za což následně sklidí pochvalu…

1. Výběr správného grilu

Máte-li doma už svůj gril, tuto část můžete s klidem přeskočit. V zásadě až tak nezáleží na tom, zda máte doma elektrický či plynový gril. Ale přece jen byste měla vědět několik drobností:

  • Elektrický gril nezanechává tolik nepořádku
  • Elektrický gril je možné používat i doma či na balkoně
  • Plynový gril také nezanechává nepořádek
  • Plynový gril griluje rovnoměrně a je možné jeho teplotu okamžitě regulovat
  • Gril na dřevěné uhlí je klasika s dokonalou atmosférou
  • Gril na dřevěné uhlí dodá jídlu patřičný šmrnc ve vůni a chuti

Vybírejte nejen podle preferencí a požadovaných vlastností, myslete také na to, že za kvalitní plynový gril zaplatíte mnohem více než za gril na uhlí. V každém případě však počítejte s tím, že vždy manipulujete s ohněm, elektřinou nebo plynem, takže se vyplatí investovat do kvality a bezpečnosti. Můžeme vám doporučit například grily Weber.

2. Marináda jako základ

To, co dělá polovinu chutě grilovaného pokrmu, je dokonalá marináda. Nebojte se experimentovat ani použít osvědčené recepty. Rozhodně však nešetřete na surovinách ani na koření. A už vůbec ne na oleji – to se děje často při použití olivového oleje při grilování ryb (ano, tento olej je drahý, ale s pár kapkami si jeho chuť skutečně nevychutnáte).

Maso musí být v marinádě naložené minimálně několik hodin, klidně i přes noc. Vždy však v chladu!

3. Saláty a přílohy

Při přípravě marinády se rovnou můžete pustit také do přípravy příloh nebo salátů. Několik kousků zeleniny si nechte na gril. Pánové grilovanou zeleninou leckdy opovrhují, ale my víme, že se jedná o dokonalou lahůdku – a navíc zdravou!

Jako přílohu stačí většinou připravit salát nebo nakrájet na kolečka bagetu. K mastnějším pokrmům (ke klobáskám) pak hosté uvítají i obyčejný chleba. Chcete-li zvolit něco netradičního, uvařte brambory ve šlupce, pak je nakrájejte na kolečka a ty dogrilujte. Jsou výborné – osolte je až na talíři. Stejně tak může jako příloha posloužit grilovaná kukuřice.

Nezapomeňte vedle hořčice, kečupu a tatarky ani na omáčky – můžete je koupit nebo si udělat vlastní. Není to složité a určitě se po nich zapráší.

4. Zkroťte gril

Patrně nejzávažnější důvod, proč grilují právě chlapi a ne ženy, je práce s ohněm. Muži už odmalička byli spíše než dívky vychováváni k tomu, aby přežili v přírodě – to jim se půjčovali sirky a oni mohli rozdělávat oheň na táborák.

Máte-li elektrický gril, není co řešit – práce s ním je v podstatě stejná jako s elektrickou plotýnkou. Otočíte kolečkem a hotovo.

Záludnosti na ženu čekají zejména u grilu na dřevěné uhlí. Zde je totiž potřeba uhlí nejen dobře rozpálit, ale v případě, že vyhoří, jej zase doplnit. Ale ani tady se není čeho bát. Rozpálené uhlí žhne do červena. A máme-li v grilu už jen saze a ne uhlíky, je potřeba přidat další. A tady ukažte, že jste žena a pokrmy na grilu dejte na stranu tak, abyste je zbytečně nezamazala sazemi…

Věříme, že jako žena gril zvládnete!

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55