Připravte si výtečný a snadný jablečný štrúdl

Také máte na zahradě dostatek jablek, nebo jste je dostali od rodiny a přemýšlíte, co dobrého byste sobě i svým nejbližším připravili? Můžete udělat rýžový nákyp, přírodní džus, udělat kompot na zimu, přesnídávku, pečená jablka, ale můžete také upéct výborný, rychlý a úplně jednoduchý štrúdl, který zvládne i začínající kuchařka. Ingrediencí je zapotřebí minimum a výsledek bude chutnat všem, komu nabídnete. Uvidíte!

Ingredience

Většinou máme vše potřebné doma, zapotřebí jsou úplně běžné věci, které vydrží v lednici dlouho, můžete je mít koupené „pro jistotu“ i do budoucna, kdybyste na štrůdl, ať už jablečný, nebo ořechový závin, makovník… dostali chuť. Toto těsto je totiž výtečné nejen na klasický jablečný štrůdl.

  • 270 g hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření (12 %)
  • 200 g ztuženého tuku Ivy či Omegy
  • Sůl

Náplň

  • 6 větších jablek
  • Skořicový cukr
  • Cukr
  • Strouhanka nebo mleté ovesné vločky

Postup

Ztužený tuk nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, sůl a smetanu. Vše zpracujeme ve vláčené těsto. Rozdělíme jej na 2 díly. Pracovní plochu zaprášíme moukou a z jednoho dílu vyválíme obdélník. Na dvě třetiny naklademe nastrouhaná jablka (myslete na to, aby na krajích zůstalo místo, těsto budete zakládat nahoru, aby se náplň nevysypala), která zaprášíme strouhankou nebo vločkami. Poté posypeme skořicovým cukrem a krupicovým cukrem. Poté těsto smotáme tak, aby těsto, kde není náplň, překryla vrch štrůdlu. Pro jistotu můžeme párátky těsto přichytit, aby se štrůdl v troubě neotevřel. Přemístíme na plech a propícháme vidličkou (pozor na propíchnutí spodní části, aby nám náplň nevytékala). To stejné uděláme s druhou částí těsta.

Pečeme při 180 stupních 25 minut. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme a posypeme práškovým cukrem.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55