Jak se připravit na porod? Hlavně nevěřte všemu, co se povídá

Všude se dočtete všemožné návody a rady, jak se připravovat na porod: fyzicky, psychicky, co si brát do porodnice a jak vše zařídit doma. U druhého porodu budete mít jasno, ale co když rodíte poprvé a možná i naposledy? Vždyť dnes řada z nás více než jedno dítě ani neplánuje. A tak chceme porod zvládnou „dokonale“. Jak se tedy na něj připravit?

By: ND Strupler

Nehledejte moudro v internetových diskusích

Pokud čtete tento článek hned v začátcích svého těhotenství, je to skvělé. Protože první, co vám poradím, je, ať vás ani nenapadne číst všemožné internetové diskuse na téma porod. Věřte mi, že realita pak bude i tak jiná a zbytečně se budete stresovat. Já jsem třeba první tři měsíce doslova probulila u diskusí, kde se ženy svěřovaly s tím, jak je v těhotenství opustil partner. I když se nezdálo, že by mi něco takového hrozilo, na partnera jsem pod vlivem hormonů a diskusemi zasetého semínka nedůvěry nahlížela téměř jako na zločince.

A jestli mi tyto „skvělé diskuse“ přece jenom něco nedaly? Ne, skutečně ne. Když jsem pak začala v porodnici rodit, myslela jsem si, že mám zácpu a koliku z čokoládové müsli tyčinky. Takže ne, ani to, jak se pozná, že už rodím, jsem se v těch několika tisících příspěvcích, které jsem během těhotenství přečetla, nedozvěděla.

Čtěte si tedy raději v těhotenství místo internetových diskusí něco hezkého.

Co vše budete potřebovat do porodnice?

Jo jo, dát si poradit z internetových článků, tak tam táhnu sebou tři kufry. Zato jestli si máte koupit těhotenskou noční košili ve své normální velikosti, nebo o dvě čísla větší, to se nedozvíte. Tak za mne – o číslo větší rozhodně. Jak se vám po porodu nalijí prsa, udělají s velikostí své.

Co tedy potřebujete sebou? Kojící noční košile ve dvou kusech je základ. Pantofle, ale rozhodně ne oblíbené crocsky, o kterých se dočtete, jak jsou úžasné, protože si v nich vlezete i do sprchy. Tak úžasné zas nejsou, protože v přetopené porodnici se v nich nedá vydržet. Župan do toho horka rozhodně nepotřebujete. Určitě si kupte poporodní kalhotky. Dvoje až troje. Takové ty ze síťoviny. Ty se hodí. Přihoďte do tašky jeden ručník a nic víc nepotřebujete. Ve většině porodnic jsou k dispozici poporodní vložky, takže ani ty si nemusíte kupovat. Stejně tak jako bývá k dispozici kompletní vybavení pro dítě – pleny i oblečení. To si ale prověřte předem.

Zato pokud váš mobilní telefon fotí nic moc, určitě si sebou vezměte pořádný fotoaparát. Své první chvilky s děťátkem si rozhodně musíte kvalitně zvěčnit.

Potřebujeme na porod nějak připravit své tělo?

Když čtu, jak si ženy před blížícím se porodem v panické hrůze z bolesti masírují hráz, cvičí s různými balónky v intimních partiích, musím se pousmát. Věřte, že na porod se takto připravit nelze. Naše tělo je na něj připraveno samo. Nejlepší fyzickou přípravou na porod je příprava psychická – což znamená být prostě v pohodě a nestresovat se. I když se bojíte. To není nic nepřirozeného. Podívejte se, jakých pět strachů prožívají nejčastěji prvorodičky.

Co ale nezanedbejte, je výběr porodnice

Rozhodněte se s dostatečným předstihem, kde chcete rodit. Jak si vybrat správnou porodnici? Tentokrát přece jen trochu čtěte po internetu. Pokud se ale rozhodnete pro nějakou vzdálenou, mějte vybranou i alternativu, která je přece jen blíž. Nikdy nevíte, jak rychle to půjde. U některých pražských porodnic je nutné registrace předem. Takže vybírejte včas.

Porodní plán – ano či ne?

Já říkám rozhodně ne! Buď jsou doktoři v dané nemocnici empatičtí a propacientsky orientovaní, a udělají co chcete i bez porodního plánu, nebo vás i s ním zmanipulují tam, kam chtějí. Takže upřímně, pokud si u nich naopak chcete šplhnout a získat si respekt, rozhodně jim před nosem nemávejte porodním plánem. Že mám jiný názor než 99 % žen? Záleží na vás, na koho dáte.

Nenakupujte příliš věcí ani domů

Miminko si prostě samo řekne, co potřebuje. Všude čtete, jak je nemyslitelné nemít doma připraven polštář na kojení. Vůbec jsem jej nepotřebovala. Jak je nutné mít chůvičku. K čemu, máte snad problém se sluchem? A když už občas děláme s otcem dítěte něco dál od pokojíčku, kde spí dítě, dáme za dveře jeden telefon a zapneme na něm Skype. Na druhém pak vše slyšíme. Abychom kvůli třem použitím za rok kupovali chůvičku? To je dost neekonomické a neekologické.

Takže tolik k tomu, jak se připravit na porod. Doufám, že jsem vám nezkazila radost ze zbytečných příprav.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55