Sauna jako lék na nespavost?

Obecně můžeme lidi dělit na dvě skupiny. První je ta, kdy lidé usnou během chvilky a užívají si ničím nerušeného spánku. No a druhá skupina jsou ti, kterým se spánek vyhýbá obloukem, jako by šlo o něco pro tělo nebezpečného. Pokud i vy patříte do skupiny, která může počítat ovečky i několik hodin, než usne, je tento článek vhodný přímo pro vás. Víte o tom, že má finská sauna blahodárný vliv právě na usínání?

Nespavost je náš častý nepřítel

Víte, že nespavost sužuje až 15 procent populace na celém světě? Velmi často jde pouze o přechodný problém (například kvůli stresu; nejsme zvyknuti spát bez partnera, když někam odjede; bereme léky s nepříznivými účinky na spánek), někdy se však problémy mohou objevit i na delší dobu, což zamezuje tomu, abychom se po ránu cítili odpočatí, měli energii a celkově se cítili šťastní.

Mezi obecně doporučované rady patří spánek ve vyvětrané a chladnější místnosti; dále také nejíst na noc těžká jídla, cvičit a alespoň půlhodiny před spaním se nedívat na světlo z mobilu, televize nebo počítače.Tuto půlhodinu lze využít na povídání si s partnerem, sprchu (která  vás před spaním uvolní), k četbě, nebo společným partnerským chvilkám. Pokud však všechny tipy selhávají, můžete vyzkoušet i saunu. Finská sauna má mnoho příznivých účinků nejen na naše tělo, ale i mysl.

Proč nemůžeme spát?

Pokud vynecháme zdravotní hledisko nespavosti, zbývá nám spousta psychických příčin, které našemu spánku mohou zabraňovat. Mezi nejčastější problémy, které nám nedají spát, patří smutek, stres a potíže, na které nemžeme přestat myslet. Čeká vás náročný den? Stresujete se v práci,nebo máte partnerské potíže? Všechny tyto důvody nám mohou náš spánek znemožňovat. A právě sauna vám pomůže s relaxací, jež je tak potřebná ke správnému usínání.

Pozitivní vliv sauny na spaní

Sauna – místo, kde je ticho, klid a jen vy a vaše myšlenky. Jde o prostor, kde si vše v hlavě můžete s klidem urovnat, vydechnout a hlavně si odpočinout a uvolnit se. Během saunování se z těla uvolňují hormony štěstí, tzv. endorfiny, což zajišťuje, že se budeme po pobytu v sauně cítit lépe.

Sauna si poradí i s problémy, mezi něž patří studené nohy a ruce, bolest hlavy či problémy s dýchacími cestami; což jsou další důvody, proč velmi často nemůžeme v klidu usínat. Během pobytu v sauně si navíc odpočinou i naše končetiny – zejména klouby a svaly, které mohou být po celém dni na nohách velmi unavené.

Melatonin – hormon, který může za náš spánek

U každé návštěvy sauny začne naše tělo kromě endorfinů produkovat i hormon zvaný melatonin, který lze nazývat jako hormon podporující spánek. Tento hormon reguluje rytmus našeho těla a zároveň reguluje o náš spánkový cyklus. Tento hormon si přirozeně naše tělo vyrábí během spánku, při návštěvě finské sauny jej však bude vyrábět ještě více, což má za následek jednodušší usínání.

Pokud chcete, aby měla sauna vliv na rychlost toho, jak usínáte, měli byste ji navštívit cca hodinu až dvě před spánkem a to na zhruba 4 saunové cykly. Během této doby (po saunování) se melatonin v těle ještě zvládne udržet a usnadní nám tak usínání.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55