Jak prát ručníky, aby zůstaly měkké

Je večer, venku je chladno a vy právě končíte svou večerní očistu. Vystupujete z koupele či sprchy, jste odpočatí, je vám hezky. Zabalíte se do osušky, ale něco je špatně. Osuška je tvrdá, škrábe a nesaje vodu. Jak je to možné? Může se ručník “rozbít”? Podívejte se, co musíte udělat proto, aby byly vaše ručníky a osušky měkké.

Na co se soustředit nejdřív?

Víte, že úspěšné praní ručníků můžete zajistit už při nákupu? Právě vhodným výběrem materiálu můžete zajistit, že vaše ručníky budou pořád měkké a hezké. Vybírejte kvalitní ručníky o gramáži 450 g/m3 a více. Pokud potřebujete poradit při výběru ručníků konkrétněji, více se dozvíte zde.

Ručníky už jste si tedy vybrali a koupili, ale co dál? Před prvním použitím je důležité ručníky vyprat, ideálně dvakrát až třikrát. Pro froté vlákno je první praní důležité nejen pro smytí nečistot z výroby, ale také kvůli srovnání vláken, což má také velký vliv na měkkost materiálu.

Jak postupovat při praní?

Pro praní používejte ideálně prací gel, protože prací prášek se hůř rozpouští a vlákna ručníku tvrdnou. Přece byste nechtěli, abyste na ručníku našli usazeniny pracího prášku. Často se při souvislosti s ručníky mluví o aviváži jako změkčovači. Většina lidí aviváž používá kvůli atraktivní vůni. Do jisté míry může menší množství aviváže napomoci v regionech s vysokou tvrdostí vody. Obecně se ale doporučuje aviváž na ručníky nepoužívat, protože aviváž obaluje vlákna neviditelnou vrstvou, která zhoršuje savost ručníků.

Tip! Pokud máte velmi tvrdou vodu, můžete namočit ručníky před praním na noc do roztoku s kyselinou citronovou. Kyselé pH roztoku rozpustí minerály usazené v ručníku. Lepšího výsledku, co se měkkosti týče, dosáhnete, pokud přilejete do praní jeden až dva decilitry octu.

Pro ručníky je ideální teplota praní mezi 30 a 40 °C, ale froté zvládá i vyšší teploty. Okolo 60 °C se praním zničí i bakterie a viry. V případě nemoci nebo kožní infekce, třeba kvasinkové nebo plísňové, se doporučuje prát ručníky i na 90 °C. Vždy si u výrobce (na štítku) ověřte, zda je to možné. Bambusové ručníky perte na nižší teploty, okolo 40 °C.

A nakonec sušení

Pro měkkost i celkovou hygienu ručníků je ideální sušení v sušičce. Ručníky sušíme na nízkou až střední teplotu. Občas se stává, že ručníky sušené pověšením zapáchají. Je tomu tak kvůli nepatrným kouskům kůže, které ulpěly ve vláknech a ve vlhku se rozkládají. Sušení v sušičce tomu předchází.

Nutno dodat, že rychlejší schnutí můžete zabezpečit ještě před zahájením pracího cyklu, a to volbou vyšších otáček a důkladným odstředěním při ždímání. Froté můžete ždímat i na nejvyšší stupeň odstředění. Snese i vysoké obrátky v sušičce. Nic vám tedy nebrání tento velký vynález využít k tomu, aby vaše ručníky zase příjemně hřály a sloužily ke svému účelu.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55