Jak účinně odstranit skvrny z koberce?

Skvrna na koberci není konec světa! Své o tom vědí majitelé domácích mazlíčků i rodiče malých dětí. Abyste nemuseli hned volat úklidovou službu, sestavili jsme pro vás malý tahák, který vám poradí s čištěním těch nejběžnějších skvrn.

K čištění koberce můžete použít chemické přípravky, které koupíte v běžné drogerii nebo můžete použít k čištění koberců ingredience z vaší kuchyně. Přírodní čistidla jsou šetrnější ke struktuře koberce a navíc je máte běžně doma.

U čištění skvrn je nejdůležitější rychlost, čím dříve se do něj pustíte, tím lepší bude výsledek. Než se však pustíte do hledání vhodného čistidla, zabraňte vpíjení skvrny do koberce. K tomuto účelu se nejlépe hodí papírové kuchyňské utěrky nebo bavlněný hadřík.

A co, že to jsou ty nejčastější skvrny, které se v domácnosti objevují? Skvrny od krve, kávy, čaje, mastnoty, moči domácích mazlíčků či vosku od svíček se odstraňují z koberce nejčastěji.

Skvrny od krve

Když objevíte na koberci skvrny od krve, zasáhněte opravdu co nejdříve. Krev odstraňujte pouze studenou vodou. Při použití teplé nebo horké vody by se krev srazila a šla vyčistit mnohem hůře. Skvrnu namočte a nechte hodinu být, potom ji posolte, sůl nechte působit další hodinu. Celý postup opakujte, dokud nebude koberec čistý. Přebytečnou vodu vysajte vysavačem na vodu, pokud takový nemáte, použijte suchý bavlněný hadr, který zatížíte. Hadr do sebe nasaje vodu a koberec bude rychleji schnout.

Skvrny od kávy a čaje

Káva a čaj se na koberci objevují často. Nehraje roli, jestli je váš koberec tmavý nebo světlý, na obou je skvrna viditelná. Naštěstí se dají skvrny od čaje a kávy celkem spolehlivě vyčistit perlivou vodou a lihem. I tady je potřeba jednat rychle. Skvrnu nejdřív vysušte a potom na ni nakapejte citronovou šťávu, nasypte sůl nebo skvrnu namydlete jádrovým mýdlem. Pokud by vám skvrna zaschla, bylo by potřeba použít čisticí prostředek na koberce.

Skvrny od vína

Víno, především červené dokáže na koberci způsobit velké nepříjemnosti. Víno vysušte papírovými utěrkami, pak polijte skvrnu perlivou vodou a potom použijte mýdlovou vodu. Červené víno z koberce můžete vyčistit i solí. Skvrnu netřete, tím byste ji jen zvětšili.

Mastné skvrny

Mastnotu z koberce je nejlepší odsát pomocí savého materiálu. Na koberec přiložte savý ubrousek a přežehlete ho. Tím se vsákne mastnota do ubrousku, který potom vyhodíte. Na mastnotu funguje i hladká mouka, skvrnu jí posypte a počkejte, až ji do sebe mouka nasaje. Mouku vyluxujte a koberec umyjte jádrovým mýdlem.

Jak vyčistit koberec od moči?

Domácí mazlíčci občas nevydrží do venčení a udělají loužičku. Vysušte ji bavlněnými utěrkami do sucha a potom koberec propláchněte studenou vodou. Potom vysajte koberec vysavačem na vysávání vody. Použít můžete i enzymatický čistič a navlhčené utěrky.

Jak odstranit vosk z koberce?

Vosk od svíček se dá snadno odstranit. Nejprve vosk potřete kouskem ledu zabaleným v sáčku. Vosk ztuhne a půjde hezky vyloupat a vydrolit. Kousky vosku vyluxujte a poté položte přes skvrnu utěrku a přejíždějte přes ni žehličkou, dokud nenasajete zbylý vosk.

Na čištění koberců existuje i řada dalších babských rad, které vám pomohou zajistit zářivé barvy a čistý koberec. Nicméně je někdy lepší povolat profesionály. Pokud vám domácnost zdobí perský nebo vlněný koberec, nepouštějte se do domácího čištění a raději ho pošlete do čistírny.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55