Motorický vývoj dítěte a dětské kočárky


Motorický vývoj dítěte sice prochází určitými stádii, na druhou stranu zobecňovat jej v žádném případě nemůžeme. Co ovšem lze říci s naprostou přesností, že v každém stádiu je vhodný jiný typ kočárku.

PoB 3

Novorozenec, hluboký kočárek a nosítka na dítě

První měsíce života tráví miminko vleže, ačkoli se postupem času naučí převalovat, sedět a plazit. Pro nejmladší děti jsou pochopitelně nejvhodnější hluboké kočárky, v nichž mají maximální možný komfort. Pokud má maminka štěstí a čáp ji navštíví hned dvakrát najednou, není vůbec žádný problém pořídit ani kvalitní kočárek pro dvojčata. Čím dál více se ovšem ukazuje, že by si dítě a matka měly být co nejblíže. Proto si určitě pořiďte i nosítka na dítě, anebo jako vhodnou alternativu vyzkoušejte šátky na nošení dětí. Obě varianty koneckonců může používat i tatínek.

Sedící děti a sportovní kočárky

Samostatně se dítě naučí sedět zhruba po devíti měsících. Ovšem již v půl roce je schopno sedět, pokud se má o co přít. V tomto věku je tedy možné začít používat sportovní kočárky. Ty nejsou tak robustní jako přechozí varianta, dítě v nich navíc může sledovat svět ve vertikální poloze a když už je děním okolo unavené, po úpravě podložky si bez problémů zdřímne. Velice oblíbené jsou nicméně i kombinované kočárky, s nimiž lze přestavět sportovní variantu na hlubokou, a naopak.

První krůčky a golfové kočárky

K jednomu z největších milníků v životě jistě patří ten, když se naučíme samostatně chodit. Dítě by mělo být schopné stát za pomoci opory již mezi devátým a čtrnáctým měsícem života. Zhruba třináctý měsíc je však oním obdobím, kdy by malý nezbeda měl začít objevovat svět na vlastních nohách. Je však běžné, že dítě začne chodit až v osmnáctém měsíci života, takže rozhodně není potřeba propadat panice. V každém případě si následně pořiďte golfový kočárek, který je snadno složitelný a lehký, takže můžete svého potomka bez komplikací vozit jen občas.

 

 

 

 

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...