Velká balkonová transformace: Ze skladiště haraburdí stylové zátiší

Možná se to zatím neříká, ale byla by z toho dobrá poučka: podle balkonu poznáš člověka. Kolikrát vám už pohled na katastrofální stav něčího balkonu v panelákové králikárně zkazil výhled? Ten svůj můžete velice snadno proměnit v originální zákoutí, kam ráda zabloudíte s dobrou knížkou nebo sklenkou vína.

obr 1

1. Ukliďte ten nepořádek

První krok ke stylovému balkonu je nejtěžší. Používáte balkon jako soukromé vetešnictví? Máme pro vás dobrou i špatnou zprávu. Tou špatnou je, že se budete muset konečně rozmyslet: co si necháte a čeho se konečně zbavíte? Věřte, že vyházení starých a nepotřebných věcí je v podstatě jako detox pro duši. Pro ženy-hrabošky máme i dobrou zprávu. Spoustu starých věcí dokážete se špetkou kreativity proměnit v originální doplňky, které se budou na novém balkoně nádherně vyjímat. Rozhoduje se podle toho, v jakém stylu transformaci pojmete a buďte na sebe přísná. Co se nehodí, nemilosrdně vyřaďte!

Pro úklid balkonu je léto nejideálnějším obdobím. Obětujte jeden sluneční den, vyhrňte rukávy a dejte se do práce. S nadšením a vizí vám to půjde jako po másle.

Tip: Originální vázy vytvoříte například ze starých baněk:

2. Šetříte místo?

Tři metry čtverečné. To je přibližně vše, co máte k dispozici pro svůj projekt. Jistě, můžete veškeré místo zaplácnout nevzhledným setem plastových židlí a pěstovat muškáty v květináčích na zábradlí. Nebo popusťte uzdu fantazii a vytvořte si vertikální zahradu. Květináče umístěte do starých nalakovaných palet, které upevníte ke zdi. Alternativou je pokrýt jednu zeď zahradním pletivem a květináče pak připevnit drátky nad sebe.

Tip: Oživte staré květináče – dejte jim příběh! Namalujte na ně obrázky nebo zvolte techniku decoupage (vytváření motivů pomocí ubrousků).

Obr 4

3. Kam si sednout

Už jsme psali o strašáku jménem plastový set „univerzál“. Vsaďte raději na zahradní nábytek s osobností. Místo nudných židlí si pořiďte jednopatrové skříňky, které vám budou sloužit nejen na sezení, ale i pro skladování. Stačí pár polštářků nebo sedáků a vykouzlíte si posezení přesně podle vašich představ!

Obr 34. Máte už doplňky?

Je čas na to nejlepší – doplňky! Jaký styl zvolíte? Máme pro vás několik tipů:

  • Závan venkova: Inspirujte se lidovou tvořivostí. Kytky v malovaných džbáncích, svazky bylinek zavěšené nad lavicí a povlaky z modrotisku. Cítíme vůni čerstvě upečeného chleba?
  • Vítejte ve světě za zrcadlem: Balkon, který ožívá hlavně v noci. Budete potřebovat světýlka, svícny, lampiony a … oblíbenou deku, pod kterou se přitulíte ke své lásce. Do karet vám hraje, že ve tmě se snadno ztratí jakékoliv nedostatky!

Tip: Naplňte vodou starý plechový kbelík. Na hladinu položte několik plovoucích svíček a čerstvě ustřižených růží. Výsledek vás překvapí!

  • Romantika á la Verona: Máte sklon k romantice a nostalgii? Vyzdobte svůj balkon plejádou doplňků v mátové a starorůžové barvě, přidejte dostatek svíček a místo okoukané levandule si vypěstujte kouzelné (a nenáročné) vřesoviště.
  • Stylový minimalismus: Jste moderní a praktická? Spíš než místo na rozjímání potřebujete pracovnu? Vsaďte na tři věci: dřevo, černobílá kombinace barev a nekvetoucí zelené rostliny. Nic víc nepotřebujete.
  • Vaše „happy place“: Zde můžete být sama sebou. Obklopte se oblíbenými barvami a předměty, které vám prostě dělají radost. Pořiďte si na balkon obyčejnou černou tabuli, na kterou si budete psát inspirativní vzkazy.

5. Nejen výkladná skříň

Gratulujeme. Ze skladiště a příležitostní sušárny prádla jste vytvořila něco krásného! Ale nezapomeňte: Balkon není jen na koukání. Najděte si proto víc příležitostí trávit zde čas. Utíkejte se sem s hrdiny oblíbené knížky, pozvěte kamarádku na čaj nebo si vyložte nohy a pracujte z domu. Je to váš svět!

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55