Bobkový list využijete nejen v kuchyni, ale i při bolestech zad a kostí

Bobkový list, neboli Vavřín vznešený je hojně využíván při přípravě polévek, omáček, masitých pokrmů i zavařování zeleniny. Často opomíjený je ale v oblasti zdraví. Běžně si připravujeme čaje a odvary z kopřivy, máty, jitrocele, podbělu atd., připravit si např. odvar nebo olej z bobkového listu nás nenapadne. Přitom jeho léčebné účinky jsou mnohostranné a používali jej naši předkové nejen při zdravotních neduzích, ale i jako účinnou ochranu před zlými silami, jež by chtěly ovlivnit domovy nebo osoby. Stačilo nosit bobkový list na krku, nebo jeho pět lístků pověsit na červenou stužku do vstupních dveří. Vraťme se ale k jeho vlivu na zdraví.

S čím vším nám Vavřín vznešený pomůže?

Listy bobkového listu obsahují éterické oleje, třísloviny, 3 % silic, glykosidy, hořčiny a partenolid. Připravíme-li si odvar nebo olej a obklad, máme účinnou pomoc při bolestech v kříži, bolestech kostí nebo sedacího nervu. Vyhledávaným je i mezi pacienty s artritidou, revmatismem, čím dál rozšířenější nemocí DNA. Odvar z něj se používá při snaze odsolit organismus a ulevit bolesti kloubů právě při nemoci DNA.

Příznivě působí i při špatném trávení, používá se i při nebo proti diabetu druhého stupně, protože snižuje hladinu krevního cukru. Působí jako sedativum, a tak pomáhá při migrénách, ale také mírní otoky a má dezinfekční i protizánětlivé účinky. Zaznamenáváte problémy s pamětí? I tady vám vavřín pomůže. Podporuje paměť, schopnost soustředit se a celkově zlepšuje prokrvení organismu. Jestliže nemůžete usnout, zkuste si vložit lístky vavřínu nad hlavu či pod plátýnko na polštář a spěte na něm.

Proti molům šatním i potravinovým

Proti molům běžně používáme levanduli. Stejný účinek má bobkový list. Nechte jej v látkovém nebo papírovém sáčku v šatní skříni nebo tam, kde uchováváte potraviny. Výborné je vložit jej i k usušeným houbám, do nichž se moli pouští s oblibou. Díky bobkovému listu se jim moli vyhnou.

Vyzkoušejte bobkový list i jinak než jen v kuchyni. Budete určitě spokojeni, a to jak vyžijete-li jej pro zdraví, nebo pro lepší žití ve vaší domácnosti.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/web/virtuals/30322/virtual/www/domains/ocimazeny.cz/wp-content/themes/glamour/single.php on line 55