Kontrola znamének digitálním dermatoskopem

Mateřská znaménka máme na těle všichni. Někdo větší, někdo menší, někteří mají jedno, jiní více. Různí se také tvary a zbarvení. Dokonce, navzdory svému názvu, mohou na kůži vznikat i v průběhu života. Mateřská znaménka je dobré mít pod dohledem, časem se z některých totiž může vyklubat velké nebezpečí. A to se nazývá zhoubný melanom.

Mateřská znaménka jsou tvořená shlukem pigmentových buněk, které obsahují melanin. Dělí se do tří stupňů na základě velikosti, zabarvení a toho, jak moc jsou či nejsou vystouplá nad povrch kůže.

Jaká jsou rizika mateřských znamének?

Ve zhoubný melanom se mohou proměnit všechna mateřská znaménka. Jak tomu předejít? V první řadě si svá znaménka pravidelně kontrolujte. Ona sama o sobě totiž nejsou nebezpečná. Problém nastane ve chvíli, kdy se znaménko začne jakýmkoliv způsobem měnit. Roste jeho velikost, mění se tvar a barva. Může také začít svědit nebo vystupovat nad kůži. Když se některý z těchto příznaků začne objevovat, riziko, že se znaménko promění ve zhoubný melanom roste a je tak čas absolvovat vyšetření znamének. Na něm pak dermatolog definitivně zjistí, je-li vaše znaménko problémové, či nikoliv.

Odpověď na to, jak vážným problémem může změna mateřského znaménka být, hledejme v tom, co to vlastně zhoubný melanom je. Jedná se o kožní nádor, který patří k nejzhoubnějším typům rakoviny vůbec. Obvykle se projevuje mezi 30. a 50. rokem věku. Má tendenci metastázovat, a to do uzlin, vnitřních orgánů a kůže. Riziko onemocněním tímto typem rakoviny zvyšuje světlá pokožka, která se velmi rychle spálí a také rodinná anamnéza.

Prevence a pravidelná vyšetření jsou klíčem při boji s nádory kůže

Klíčem k tomu, aby se rakovina neprojevila ve své nejrazantnější podobě, je důkladná prevence. Především ochrana před slunečním zářením. Pokud možno, používejte krémy s vysokým ochranným faktorem a máte-li pro výskyt rakoviny kůže nějaké předpoklady, ostrému slunečnímu záření se raději po dlouhou dobu nevystavujte.

Druhou a neméně důležitou součástí prevence je pravidelná kontrola mateřských znamének. V první řadě individuální. To, že si čas od času své znaménko prohlédnete a zjistíte, jestli náhodou není problematické, vás nic nestojí. Za problematické příznaky se považují: nepravidelný tvar znaménka, rozpité a neostré okraje, tmavá barva, průměr přesahující 6 mm a jakákoliv jeho změna v průběhu času.

Vyšetření digitálním dermatoskopem

Na osobní kontrolu by pak měla navázat kontrola znamének u dermatologa. Zde se vám totiž, kromě jeho zkušenějšího oka, dostane i péče pomocí dermatoskopů, které jsou k detekci mateřských znamének určené. Dermatoskopy existují ruční, které představují vlastně osvětlenou lupu, digitální, poskytující vyšší optické rozlišení, a také ty, které umožňují celoplošné skenování těla. Vyšetření takovým dermatoskopem dokáže odhalit i okem neviditelné problémy na na první pohled zdravé kůži.

Celé vyšetření absolvujete ve spodním prádle a trvá 3 minuty, během kterých vám HD kamery nafotí celou kůži. Jednotlivé fotografie jsou pak 20× až 70× zvětšené. Dermatolog je vyhodnotí a pokud se mu některá znaménka zdají velmi podezřelá, odešle vás k dalšímu vyšetření na histologii. Velikou výhodou vyšetření digitálním dermatoskopem je možnost ukládání jednotlivých snímků. Při opakovaných kontrolách tak lze pozorovat, jestli a jak se jednotlivá znaménka v čase mění.

Vyšetření digitálním dermatoskopem není nijak omezené, je zdravotně nezávadné a absolvovat ho může kdokoliv, kdo má zájem. Velmi důrazně se doporučuje všem, kteří mají po těle více mateřských znamének nebo mají k nádorovému onemocnění kůže jakékoliv predispozice. Prevence a pravidelné kontroly vedou k odhalení zhoubného melanomu už v brzké fázi, což je jedinou cestou k úspěšné léčbě. Na vyšetření digitálním dermatoskopem přispívá většina zdravotních pojišťoven v České republice v rámci svých preventivních programů.

Veškeré výše uvedené informace pochází z webových stránek kliniky Centra laserové a estetické medicíny SKIN CARE Liberec. Máte-li zájem, právě tam se o mateřských znaménkách, prevenci nádorů kůže dozvíte více.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...