V čem podnikat na venkově, aby váš byznys opravdu fungoval? Ukážeme vám 5 nápadů, s jejichž realizací dnes můžete uspět

V čem podnikat na venkově? Žijete na vesnici, kde je pracovních příležitostí poskrovnu a dojíždět kvůli obživě den co den do města se vám jednoduše nechce? Napadlo vás už rozjet vlastní byznys? Možná ano, ale zatím ještě váháte, čemu se konkrétně věnovat, aby byly vaše šance na úspěch co nejvyšší. Pokud je to tak, třeba vám přijde vhod několik nápadů, které by mohly právě ve specifickém prostředí venkova vcelku zdárně fungovat. Pojďme se na ně tedy podívat trochu blíž.

V čem podnikat na vesnici, abyste se prosadili?

Je pravdou, že podnikání na venkově se v určitých ohledech od toho „městského“ liší. Nejpodstatnějším rozdílem je zřejmě zásadně nižší počet obyvatel, což zpravidla znamená také méně potenciálních zákazníků. Týká se to hlavně těch oborů, které jsou závislé na kamenných provozovnách a nenabízejí své zboží či služby tzv. „online“.

Úspěch zde není rozhodně žádnou samozřejmostí a je obvykle vykoupen tvrdou a poctivou prací. Základem je však pochopitelně nějaký zajímavý nápad, se kterým byste měli reálnou šanci se prosadit!

Jestliže tedy s byznysem teprve začínáte nebo se třeba chystáte změnit obor vaší činnosti, může se vám hodit pár zajímavých tipů. Nabídneme vám dnes pouze takové nápady, se kterými se na řadě míst naší republiky už některým podnikatelům podařilo vcelku slušně uchytit. Které to jsou?

5 oborů, ve kterých jsou vaše šance vysoké

Už se vám zřejmě doneslo, že se jako drobní živnostníci, k nimž asi budete patřit podobně jako většina podnikatelů na vesnici, můžete těšit na jednodušší daně v podobě jakéhosi paušálu zahrnujícího nejen daňové odvody, ale též zdravotní a sociální pojištění. Umožněno vám to bude sice s menším zpožděním a to nejspíš až od roku 2020 nebo 2021, ale přesto díky bohu za to! Abychom vám s byznysem také trochu pomohli, rozhlédli jsme se po našem venkově a pídili se po podnikatelských nápadech, které se podařilo realizovat a které dlouhodobě fungují. Tady jsou:

1) Prodej domácích produktů (potravin)

2) Prodej stavebních materiálů

3) Nabídka zážitkových pobytů

4) Přepravní firma

5) Opravna (nářadí, spotřebičů…)

S domácími potravinami uspějete na 100 %

V dnešní době plné chemicky ošetřeného ovoce a zeleniny, masa plného antibiotik a podobných „laskomin“ nebo pečiva, které je už v podvečer takřka nepoživatelné, máte opravdu velkou šanci uchytit se na trhu hned s celou řadou poctivých domácích produktů. Počet lidí, kteří slyší na kvalitu a jsou si za ni ochotni i něco málo připlatit totiž rok od roku roste. Domácí chleba, housky i koláče, to vše půjde určitě na dračku. Zralá a sladká rajčata, pálivé papriky, křupavý salát nebo ředkvičky stejně tak jako nejrůznější ovoce a to ať už čerstvé nebo v podobě domácích kompotů či marmelád, to všechno může být skutečně žádaným zbožím. Jen o sobě a o vašich kvalitních produktech musíte dát lidem vědět. K tomu vám nejlépe poslouží nějaké farmářské trhy, kterých je poslední dobou po celé zemi celkem dost.

Otevřete si stavebniny!

Menší prodejna stavebních materiálů a také nejrůznějších kytů, tmelů, barev či lepidel může mít právě na vesnici o zákazníky postaráno. Značná část obyvatel tam totiž stále něco staví, opravuje a kutí a to většinou svépomocí, takže takové „drobné stavebniny“ mohou mít skutečně slušný obchodní potenciál. Kdo by jel pro pytel cementu nebo tubu akrylového tmelu třeba 10 kilometrů do města, když stačí zazvonit u souseda a může se takřka ihned pustit do práce?

Nabízejte lidem zážitkové pobyty

Máte prostornou nemovitost, ve které by se dal zřídit menší penzion? Mohou klidně stačit tři nebo čtyři pokoje a patřičné zázemí. Dokážete-li takové ubytování spojit například s vlastním vinohradem a ochutnávkou vín nebo třeba s prohlídkou vaší kozí farmy a menší výrobny sýrů, své klienty si jistě najdete. Pořiďte k tomu ještě pár trekových kol, která můžete hostům půjčovat k vyjížďkám do okolí a uvidíte, že takový „zážitkový pobyt“ uprostřed čisté přírody, daleko od městského ruchu, uvítá celá řada lidí.

Malá přepravní společnost se uchytí leckde

Jelikož je to se základní obslužností řady venkovských oblastí České republiky čím dál komplikovanější, je třeba uvítat jakoukoliv pomoc a to třeba i tu od státu v podobě výhodnějších úvěrů či dotačních programů. Možná na některou z těchto forem podpory dosáhnete také a pomůže vám to rozjet vlastní podnik.

Neutěšená situace je krom pohostinství či provozování vesnických obchůdků například i v autobusové a rovněž železniční dopravě. A to by mohla být příležitost pro vás. Asi to leckoho překvapí, ale ani dnes nemá vlastní automobil zdaleka každý a týká se to obzvláště starších lidí, kterých žije právě na venkově celkem dost. Pořiďte si dodávku, mikrobus nebo rovnou obojí a můžete si vydělávat přepravou osob i rozvážkou nejrůznějšího zboží.

Jste domácí kutil, který všechno opraví?

Pak máte slušnou šanci uchytit se třeba s opravnou nejrůznějšího nářadí, jízdních kol nebo i elektrospotřebičů. Procento lidí, kteří odmítají vyhazovat zánovní věci jen proto, že není po ruce nikdo, kdo by je zvládl opravit, totiž neustále stoupá. Na vesnici vám navíc do karet hraje i fakt, že příjmy zde bývají často o poznání nižší než ve většině měst a mnozí lidé tímto způsobem rádi ušetří. Proč by kupovali nové sekačky na trávu, když jim ji za zlomek ceny zvládnete do pozítří opravit?

Podnikání je na venkově sice složitější, ale…

Ale rozhodně ne nemožné a slušné počty živnostníků, kteří na vesnici s menšími či většími úspěchy provozují svůj malý podnik, jsou toho jednoznačným důkazem. Jak jsme si už řekli, základem je životaschopný nápad. A pokud k němu přidáte i dostatek odhodlání a píle, určitě nezkrachujete!

Zalíbil se vám některý z nápadů, s nimiž jsme vás dnes seznámili, nebo už máte vlastní podnikatelský záměr?

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...