Udržujte svou psychiku v pohodě, dělejte si radost. Je to nutné!

Také se vám stává, že se cítíte bez nálady, unaveni, nemáte jakoby motor, který vás popohání kupředu a běžné každodenní starosti vás ubíjí a nemáte sílu je občas řešit? Může za to možná to, že na sebe dostatečně nemyslíte, že dostatečně neodpočíváte, že nemáte koníčky, jež by vás skutečně bavily, a i když se jim věnujete, dodávají vám energii, vyplavují se vám při nich endorfiny, tedy je neberete jako nutné zlo. Také je důležité, abyste si dělali radost, občas si koupili nějakou maličkost, nemusí jít o drahé věci… Návod na to, jak se cítit psychicky dobře, je jednoduchý, těžké je ale dodržet jej, aby mohl fungovat.

Psychika je mocná, nezanedbávejte ji

To, aby vám bylo po psychické stránce dobře neznamená, že potřebujete pomoc psychologa, natož tak psychiatra. To, co bylo uvedeno výše, je skutečně kus návodu na svoji vnitřní spokojenost. K ní je ale potřeba přidat i další důležité věci. Musíte dodržovat spánkovou hygienu. To znamená, že musíte dostatečně spát a spát tak, abyste se probouzeli odpočatí. To zajistí správná teplota a ticho v místnosti, tma, pohodlná postel, příjemné povlečení, také byste v posteli měli jen spát, nikoli pracovat nebo jíst (což mnozí dělají), před spánkem byste neměli sledovat horory, číst akční knihy, řešit problémy, hádat se, jednoduše měli byste dělat to, co vám navodí příjemnou atmosféru a dovolí vám zklidnit se. Také nepijte zelené čaje, kávu, nejezte těžká jídla před spaním, výborné je poslouchat mluvené slovo, které konejší, nebo relaxační hudbu.

Řešte své problémy

Jestliže se necítíte v pohodě kvůli starostem s penězi, prací, vztahy, dětmi, zdraví… řešte to, co vás trápí a co vás činí nešťastnými. Postupujte pomalu, postupně. Jakmile vyřešíte menší potíže, pusťte se do větších. S tím, s čím si nevíte rady, vám rádi a ochotně poradí na úřadě, také na internetu. Nesuňte potíže před sebou a nezakrývejte si oči, uši. Tak klid nezískáte. Začátky jsou těžké a denně je prožívá spousta lidí mezi námi, ale dá se je zvládnout.

Stručně shrnuto: myslete na sebe, dělejte si radost, věnujte se koníčkům, správně jezte, nepřehánějte to s alkoholem a ponocováním, vyhýbejte se dlouhodobému stresu, vyvažte čas práce a volna, řešte své potíže. Jakmile tohle dokážete skloubit (napište si klidně seznam denních činností, které by měly být pravidelně vykonávané, překážkou jsou jen výjimečné situace), uvidíte, že budete spokojeni. Bez lékařů, bez léků.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...