Lze léčit rakovinu prsu bez nežádoucích účinků?

Karcinom prsu je za rok v průměru diagnostikován asi 7 000 ženám v České republice. Převážná většina z nich má velkou naději na úspěšné vyléčení a návrat k normálnímu životu. Mimo jiné je to díky včasné detekci nádoru a tím pádem i včasnému zahájení léčby.

Nelze snad ani dostatečně zdůraznit, jak důležitým faktorem je při léčbě rakoviny právě čas: zachytit rakovinu v co nejranějším stádiu znamená mnohem větší naději na úplné vyléčení. Proto je tak důležitá prevence — a to jak v podobě samovyšetření, tak u lékaře. Ženy nad 45 let (klientky některých pojišťoven již od 40 let) mají jedenkrát za dva roky nárok na bezplatnou mamografii, mladší ženy pak mohou kdykoliv za poplatek absolvovat ultrazvukové vyšetření.

Kvalita života během léčby i po ní

Pro ženy (muži představují pouze 1 % pacientů s karcinomem prsu), jimž byl diagnostikován nádor prsu, je mimořádně důležité vědomí, že v průběhu léčby i v době po ní mají šanci žít normální život bez dalších omezení či nepříjemných následků léčby. Ty se mohou objevit jak bezprostředně po léčbě (takzvané časné potíže, které lze řešit úpravou životního stylu či medikací), tak i v delším časovém horizontu, například v důsledku nežádoucího ozáření srdce během radioterapie levého prsu.

Mezi tyto pozdní následky patří například infarkt a další srdeční potíže, plicní fibróza nebo vznik druhotných nádorů. Obavy z těchto pozdních nežádoucích účinků samozřejmě znamenají i psychologickou zátěž. Je možné se jim vyhnout?

Protonová léčba jakožto šetrnější řešení

Zmíněné nežádoucí účinky v podobě onemocnění srdce a plic, případně výskytu druhotných nádorů, jsou spojovány zejména s radioterapií, neboli s léčbou ozařováním. Přesněji řečeno se vztahují k fotonové radioterapii, během které jsou ozářeny nejen rakovinné buňky, ale i zdravá tkáň a orgány v okolí ozařovaného místa.

Existuje ale ještě jeden typ radioterapie: protonová radioterapie. Ta používá ke zničení rakovinných buněk namísto fotonů protony, díky nimž je možné ozařovací paprsek zacílit s milimetrovou přesností přímo do oblasti nádoru. To znamená mnohem nižší riziko ozáření zdravých orgánů a tím i vzniku nežádoucích účinků. Například dávka záření na srdce je u protonové léčby o 99 % nižší než u klasické fotonové radioterapie.

Protonová léčba nebolí a je dostupná všem

Navzdory tomu, že se při protonové terapii využívají přístroje, jež patří mezi absolutní vrchol moderní technologie, je léčba rakoviny protonovým paprskem hrazená zdravotními pojišťovnami, a tudíž dostupná všem pacientkám (samozřejmě i v závislosti na doporučení lékařů). Protonová terapie je ambulantní, v délce mezi 16 a 33 pracovními dny a je bezbolestná.

Co může ovlivnit vznik rakoviny prsu?

Přesné příčiny vzniku rakoviny prsu nejsou dosud úplně jasné. Existují však určité faktory, které mohou riziko vzniku rakoviny prsu negativně ovlivnit. Hlavním z nich je věk, kdy u žen po čtyřicítce se riziko onemocnění zvyšuje (ačkoliv nejsou výjimkou ani mladší ženy, jež rakovinou prsu onemocněly). Kromě věku jsou to například:

  • Genetická dispozice (máte-li v rodinné anamnéze nádorová onemocnění),
  • nadměrná konzumace alkoholu,
  • nadváha (zejména tehdy, kdy se vám tuky ukládají v oblasti břicha),
  • první menstruace již před 12. rokem života,
  • porod prvního dítěte až po 30. roku života,
  • bezdětnost,
  • menopauza až po 55. roku života,
  • dlouhodobé užívání hormonální substituční terapie v období menopauzy.

Příznaky rakoviny prsu

I v případě, že ještě nepatříte do rizikové věkové skupiny, měla byste svým prsům věnovat pozornost a případné nezvyklé změny v jejich tvaru nebo struktuře ihned konzultovat se svým gynekologem. Jedenkrát za měsíc byste měla provádět vyšetření pohmatem a pohledem do zrcadla, zda se u vás neprojevuje některý z následujících symptomů:

  • Bulka, ať už přímo v prsu nebo v podpaží, případně v okolí klíčních kostí,
  • jakékoliv změny co do velikosti či tvaru prsů,
  • zarudlá či jinak zbarvená kůže a náhlé žilkovatění,
  • bolest dlouhodobějšího charakteru a bez zjevných příčin,
  • změny na bradavce: nepravidelnost tvaru, zploštění, vtažení či výtok.

Komentovat

Váš email nebude publikován. Vyžadovaná pole jsou označeny *

*

Můžete použít HTML tagy...